5 dingen waar kinderen zich het snelst in verslikken

Categorie:
Verslikken
Tags:
Tips Kinderen
Leestijd: 2 min

Je moet er niet aan denken: je kind zit lekker te spelen en opeens hoor je dat hij of zij zich verslikt. Er gaat vast van alles door je heen. Had je iets kunnen doen om het te voorkomen? In welke spullen verslikken kinderen zich het vaakst? Livis zet de 5 meest voorkomende spullen voor je op een rij. Lees snel verder! 

Hier verslikken kleine kinderen zich het snelst in:

Verslikken in eten

Kinderen verslikken zich het vaakst in eten. Dit komt doordat ze nog niet goed kunnen inschatten hoe groot een hap moet zijn. Daarom is het belangrijk dat jij dit voor ze doet. Snijd bijvoorbeeld knakworsten en stukken groente en fruit in kleinere hapklare stukjes, zodat kinderen dit makkelijk kunnen eten. Een druif is een voorbeeld van fruit waar kinderen zich snel in verslikken. Snijd de druif daarom altijd in stukjes om verslikking te voorkomen. 

Verslikken in kleine voorwerpen (knopen, batterijen, munten, etcetera)

Ruim kleine voorwerpen die rondslingeren in je huis altijd op. Een knoop of een munt is zo verdwenen in de mond van je kind. Als een voorwerp vast komt te zitten kan het verregaande gevolgen hebben. Berg daarom alles op in bakjes of afgesloten lades waar je kind niet bij kan. 

Verslikken in ballonnen

Het is misschien niet iets waar je gelijk aan denkt, maar ballonnen wekken altijd de interesse. En dan met name om in de mond te stoppen. Kleine kinderen willen ballonnen graag opblazen, maar stoppen deze te ver in hun mondje. Hierdoor kunnen ze zich erin verslikken of erger nog: er in stikken. 

Verslikken in speelgoed

Klein speelgoed kun je beter niet laten rondslingeren. Lego, knikkers en kleine poppetjes zitten zo in de mond van kinderen. Bij kruipende baby’s omdat ze die onderweg tegen komen en bij grotere kinderen omdat ze het niet kunnen weerstaan om er op te kauwen. Let daarom goed op rondslingerend speelgoed. 

Vaat-en wasmachinetabletten 

Sommige volwassenen doen er lacherig om. Op de verpakking van vaat-en wasmachinetabletten staat vaak een waarschuwing om deze buiten gebruik van kinderen te bewaren. Iedereen ruimt dit toch op, denk je. Toch gebeurt dit vaker dan je denkt en verslikken kinderen zich in tabletten die ze vinden in de kast. De tabletten zijn vaak kleurrijk en dat heeft toch extra aantrekkingskracht bij kinderen. 

Wil je weten wat je moet doen bij verslikken? Volg een EHBO-cursus!