Is er een AED bij jou in de buurt?

Categorie:
EHBO AED
Tags:
Tips AED
Leestijd: 3 min

We weten allemaal hoe belangrijk het is om een AED in de buurt te hebben. Elke seconde telt bij hartfalen. Eén op de drie Nederlanders heeft geen idee waar de dichtstbijzijnde AED hangt. Dit blijkt uit een peiling van de Hartstichting. 

Iedere week worden zo’n 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Dit kan zomaar jouw buurman, partner of vriend(in) zijn. Weet jij waar je de meest dichtstbijzijnde AED kunt vinden? Lees hieronder snel verder hoe je deze het beste kunt opsporen. 

Gebruik de AED-kaarten

Heb je zelf geen AED? Dat hoeft niet te betekenen dat je er gelijk één moet aanschaffen. 

Het kan zijn dat er een AED beschikbaar is binnen de 6-minuten zone. Naast navraag doen waar AED’s bij jou in de buurt hangen, zoals bij de supermarkt, kun je ook online opzoeken waar deze hangen. Op bijvoorbeeld de site van het Rode kruis kun je een AED- checker vinden. 

Een AED voor jouw buurt

Heb je een AED gevonden in jouw buurt? Super! Maar is deze ook dag en nacht bereikbaar? Een AED die in een supermarkt staat, is na werktijd niet meer bereikbaar. Wat als dan iemand een hartstilstand krijgt? Gelukkig is er een andere oplossing voor handen. Regel met je buurtbewoners een AED voor in de wijk die dag en nacht bereikbaar is. Wist je dat je via Livis een AED online kunt bestellen? Bekijk hier de mogelijkheden.

Registreer de AED

Van veel AED’s is het onbekend waar ze hangen. Dit komt doordat niet alle aangeschafte AED’s geregistreerd worden. Daardoor is het soms moeilijker om een AED in de buurt te vinden. Registreer daarom je AED via landelijke oproepsysteem HartslagNu en zorg ervoor dat hij 24/7 beschikbaar is.

Eigen AED aanschaffen

Natuurlijk kun je ook besluiten om een AED aan te schaffen voor thuis. Helaas is het voor veel mensen een te dure oplossing. Daarom is een AED voor de buurt een beter alternatief, omdat je dan de kosten kunt delen. Doe gelijk met de groep de EHBO cursus ‘Reanimatie bij volwassenen’. In deze cursus leer je meer over reanimatie en het gebruik van een AED. Klik hier voor meer informatie.