Verdrinking voorkomen: 5 tips voor veilig zwemplezier

Categorie:
EHBO reanimatie
Tags:
EHBO Verdrinken reanimatie
Leestijd: 4 min

Tijdens de zomermaanden zoeken we graag verkoeling bij het water. We gaan massaal naar het strand, we liggen bij het plaatselijke meertje of we zwemmen in het zwembad. Er is genoeg keuze. Spelen bij water is helaas niet zonder risico. In deze blog praten we je bij over veilig zwemplezier en verdrinking.

De gevaren van verdrinking

We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Je ziet een kind net iets te dichtbij het zwembad spelen en je vraagt je af of het kind daar wel veilig is? Of heb je weleens iemand in nood gezien in het water? Verdrinking komt geregeld voor en daarom is het erg belangrijk om te weten waar jij voor moet waken. Daarnaast spreken we in deze blog ook over secondary drowning, een fenomeen wat niet gelijk zichtbaar is na een incident. 

Het is belangrijk om goed op te letten als je met kinderen naar een zwemplek gaat, zeker in deze tijd! Kinderartsen (verbonden bij het Nationaal Plan Zwemveiligheid) geven aan dat er tijdens én na de corona tijd nog extra goed moet worden opgelet. Over het algemeen zijn er minder zwemlessen gegeven aan kinderen in de corona tijd. Hierdoor lopen kinderen tot 7 jaar het meeste risico op verdrinking.

5 tips voor veilig zwemplezier

Laten we kijken naar 5 tips om de waterveiligheid van je gezin te vergroten. Gelukkig kun je met een aantal tips al meer veiligheid creëren tijdens een dagje uit. We bespreken ze hieronder.

1. Bespreek de gevaren

Het is erg belangrijk om met jouw kinderen de gevaren van verdrinking te bespreken als zij eenmaal oud genoeg zijn om dit te begrijpen. Zo zijn de kinderen zelf bewust van hun omgeving en zullen zij ook beter kunnen letten op andere kinderen om hen heen. Het is belangrijk voor kinderen om te beseffen dat het spelen in water gevaarlijk kan zijn en dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Vraag de kinderen na het gesprek wat ze onthouden hebben en laat ze herhalen wat de belangrijkste gevaren zijn.

Het is als ouder uiterst belangrijk om op je kinderen te letten als ze spelen, vooral als ze in het water zijn. Daarom is het goed om af te spreken, als ze gaan spelen in het water om eerst toestemming te vragen. Door het vragen van toestemming weet jij precies wanneer zij het water in stappen. Zo kan jij een extra oogje in het zeil houden.

2. Hoe herken je een verdrinking?

In films worden verdrinkingen vaak op een dramatische en dynamische manier vertoond. In ons hoofd gaat een verdrinking gepaard met spartelende handen en het happen naar lucht. Niets is minder waar. Bij verdrinking komt het vaak voor dat iemand niet spartelt, om hulp roept of naar adem snakt. Het is goed om te weten dat jouw beeld van een verdrinking wellicht anders is dan de realiteit.

3. Vastklampen, wat nu?

Het kan zijn dat je kind aan het zwemmen is en er iemand in zijn of haar omgeving in gevaar komt. De eerste reactie van zo’n persoon kan zijn dat hij of zij zich vastklampt aan een ander. Hierdoor komt de andere persoon ook in gevaar. Wat kan jouw kind het beste doen als dit gebeurt? Leer ze dan de ‘suck, duck, en tuck’ truc.

Bij deze truc neem je een grote hap lucht (suck) en duik je onder water (duck). Eenmaal onderwater kan jouw kind zich makkelijk losmaken van de persoon die zich aan hem/haar vastklampt. Dit is omdat de persoon niet graag onder water wil zijn. Leer jouw kind dat hij/zij eenmaal onder water om zich heen slaat (tuck). Als je kind zelf los is moet hij/zij gelijk om hulp vragen voor de andere persoon.

4. Zwem samen

Naast dat jij zelf altijd een oogje in het zeil houdt kan je met je kinderen afspreken dat zij onderling ‘zwem buddies’ zijn. Zo kunnen de kinderen ook op elkaar letten als ze in het water zijn. Dit is een vorm van extra veiligheid. Een ongeluk zit in een klein hoekje en jouw kinderen leren hiermee dat veiligheid naast jouw verantwoordelijkheid ook hun eigen verantwoordelijkheid is. Het is belangrijk dat iedereen blijft opletten voor de gevaren.

5. Maak gebruik van zwemvesten, pool noodles en zwembaden

Spelende kinderen in het water kunnen zeker gebruik maken van zwemvesten, pool noodles en zwembandjes. Let altijd wel goed op dat ze de juiste maat hebben. Daarnaast is het goed om te weten dat pool noodles en zwembandjes geen levensreddende middelen zijn. Besef je ook dat als je zwembandjes omdoet bij een kind in de zee de wind hen mee kan blazen, dit is vooral een risico als de wind naar zee staat gericht.

Mijn kind is bijna verdronken!

Wat is secondary drowning precies? Als er iemand onder water in de problemen is gekomen, dan kan het zijn dat er water in de longen terecht is gekomen. Later op de dag kunnen daardoor problemen ontstaan, ondanks dat deze persoon eenmaal boven water weer normaal kan ademen. Dit komt het vaakst voor in de nacht, doordat je dan ligt, verplaatst het water van onderin de longen. Het water in de longen maakt in dit proces de longblaasjes stuk en kan voor een zuurstoftekort zorgen. Het is dus erg belangrijk om goed op te blijven letten ook al lijkt het er op dat het slachtoffer er in eerste instantie met de schrik vanaf is gekomen. 

Wij hebben een blog geschreven over de gevaren van second drowning en hoe je moet handelen in geval van nood.

Wanneer verdrinking overgaat in reanimatie

We hopen natuurlijk dat bovenstaande tips ervoor zorgen dat jullie zwemuitjes leuk en veilig zijn. Toch is het belangrijk om te weten wat jij moet doen bij verdrinking. Tijdens onze EHBO-cursussen leer jij hier alles over. Daarnaast leer je ook wat je moet doen op het moment dat je een ander persoon of kind moet reanimeren. Erg belangrijk!

Wil jij graag meer leren over EHBO? Neem een kijkje op www.livis.nl voor ons cursusaanbod. Wist jij dat 80% van de zorgverzekeraars jouw cursus vergoedt? We hopen je snel weer te zien bij een van onze praktijksessies.