Veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen

Deelnemen praktijksessie tijdens Corona periode, voor wie wel en voor wie niet?

Klik hier voor meer informatie over de noodzaak van trainen!

Ook wij als opleider krijgen vragen binnen over de invloed van het Corona virus op onze lessen. Welke maatregelen nemen wij? Lees hier verder! 

Hoe wordt er omgegaan met verlopen Oranje Kruis certificaten? Lees hier verder!

Heb je een cursus via Livis gevolgd, en wil je graag laten weten hoe je de cursus hebt ervaren? Dan kan je een recensie achterlaten. Dit kan via deze link. Ook kun je op Facebook een recensie achterlaten!

Nee, je kunt de cursus niet tussentijds stopzetten. Zodra je start met de online theorie heb je een jaar onbeperkt de tijd om de online theorie in je eigen tempo te volgen, zo vaak als je wilt.

Het is ook mogelijk om vanuit het buitenland in te loggen op je account. Dan heb je uiteraard een redelijke internetverbinding nodig.

Mocht je door overmacht niet in staat zijn om de cursus af te maken, neem dan contact op met de klantenservice van Livis.

Onderaan elke pagina van deze website vind je de link naar de Algemene Voorwaarden van Livis

Onderaan elke pagina van deze website vind je de link naar de Privacy richtlijnen van Livis

Wij proberen onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn, maar het kan altijd voorkomen dat je niet tevreden over ons bent. Ben je ergens niet tevreden over, dan horen we dat graag. Neem contact op met de klantenservice van Livis. Het kan zijn dat de behandeling van de klacht enige tijd in beslag neemt. In dat geval houden we je op de hoogte van de voortgang.

 

Niet tevreden met de reactie per e-mail? Dan kan je een brief sturen naar Livis, Afdeling Kwaliteitsbeheer, p/a Industrieweg 10 e 3606 AS Maarssen. Neem in deze brief de omschrijving van je klacht op en stuur kopieën met relevante informatie mee. Je krijgt een ontvangstbevestiging zodra wij je klacht hebben ontvangen. De afdeling Kwaliteitsbeheer beoordeelt je klacht opnieuw, en komt binnen één maand met een antwoord.

Ben je je wachtwoord vergeten? Klik op de link. Vul je gegevens in. Dan ontvang je van ons een mailtje met instructies. Heb je dit mailtje niet ontvangen? Controleer dan je ongewenste mail (spambox). 

Ben je niet tevreden over je huidige wachtwoord? In je campus kan je een nieuw wachtwoord instellen. Dit doe je als volgt:

 • Log in op de campus. 
 • Klik op 'Account'. Rechtsboven in beeld. 
 • Klik op wachtwoord wijzigen om een nieuw wachtwoord aan te maken

Controleer eerst of je geen typefouten hebt gemaakt in je gebruikersnaam of je wachtwoord. Ons systeem houdt rekening met hoofdletters en kleine letters! Controleer of Capslock uit staat (links op je toetsenbord naast de letter A).

Mocht het nog steeds niet lukken, neem dan contact op met onze klantenservice.

Eventueel kunnen wij ook support bieden door je website bezoek tijdelijk over te nemen. Via deze weg kunnen we je heel gemakkelijk hulp bieden. We laten je dan zien waar je moet klikken en waar je je gegevens kan invullen. 

Deze manier van hulp bieden is veilig en heel makkelijk. Wij kunnen alleen de website van Livis zien en verder geen andere functies van je computer. 

Wat goed dat je een cursus EHBO volgt via Livis. Het kan zomaar gebeuren dat je geen e-mail met de inschrijfbevestiging hebt ontvangen. Dit kan komen doordat de mail van Livis wordt aangemerkt als spam. Hoogstwaarschijnlijk ligt het probleem aan een spamfilter op je computer of aan de spamfilter op de computers van je provider. Controleer je spambox dus goed en zet Livis in je contacten. 

Om deel te nemen aan de cursus kan je gratis een e-mailadres aanmaken bij Gmail.com of bij Hotmail.com. Via deze platformen ondervinden wij geen problemen. Dan kun je gewoon deelnemen aan de cursus en ontvang je tussentijds e-mails over je voortgang.

Je mag geen baby of iemand anders meenemen naar een praktijksessie en/of examen. 
Alleen cursisten met een geldig theoriecertificaat hebben toegang tot de praktijksessie. 

Je kan ook samen met anderen een EHBO-cursus volgen:

 • Doe de cursus in je winkelmand.
 • Geef aan hoeveel cursussen je wilt bestellen.
 • Ga naar je persoonlijk account.
 • Wijs de cursussen toe aan de ander (of anderen) door zijn of haar e-mailadres in te vullen.

Wil je een herhalingscursus volgen met iemand die niet eerder bij Livis dezelfde EHBO-cursus heeft heeft gevolgd? Dan moet diegene zelf de EHBO-cursus kopen. Natuurlijk kunnen jullie wel samen naar de praktijksessie. Plan dan dezelfde praktijksessie in via je persoonlijke account.

Ja, je moet eerst de online theorie hebben afgerond, voordat je kan meedoen aan de praktijksessie. Dit betekent dat je alle hoofdstukken van de online theorie doorlopen hebt en de eindtoets hebt afgerond.

Let op.

Je hebt maximaal een jaar de tijd om je online theorie af te ronden en je praktijksessie te volgen.

Heb je de praktijksessie zelf geannuleerd, vóórdat de praktijksessie heeft plaatsgevonden? Dan kun je een nieuwe praktijksessie inplannen in je account.

Heb je de cursus niet geannuleerd, te laat geannuleerd (binnen 7 dagen vooraf aan de praktijksessie) of nadat de praktijksessie is verlopen? Dan moet je een nieuwe praktijksessie aanschaffen. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice. Wij helpen je verder bij de aanvraag van een nieuwe praktijksessie. 

Via je campus kan jij je afmelden voor de praktijksessie. Als je inlogt op je campus kan je bij 'mijn praktijksessie' naar de details. Klik vervolgens op 'annuleren'.

Let op.

Je kan je tot één week voordat de praktijksessie start je gratis afmelden voor de sessie. Ben je te laat met afmelden? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Je hebt de keuze om bij het bestellen van een cursus direct een praktijksessie in te plannen of om dit op een later moment te doen. Een praktijksessie zet je als volgt vast:

 1. Log in op je campus.
 2. Ga naar 'inplannen' bij de praktijksessies

Let op.

Je kunt pas een praktijksessie inplannen als je de gewenste cursus hebt besteld en betaald.

Je hebt de keuze om bij het bestellen van een cursus direct een praktijksessie in te plannen of om dit op een later moment te doen. Een praktijksessie zet je als volgt vast:

 1. Log in op je campus.
 2. Ga naar 'inplannen' bij de praktijksessies

Let op.

Je kunt pas een praktijksessie inplannen als je de gewenste cursus hebt besteld en betaald.

 Je hebt de keuze om bij het bestellen van een cursus direct een praktijksessie in te plannen of om dit op een later moment te doen. Een praktijksessie zet je als volgt vast:

 1. Log in op je campus.
 2. Ga naar 'inplannen' bij de praktijksessies

 Let op.

Je kunt pas een praktijksessie inplannen als je de gewenste cursus hebt besteld en betaald.

Wil jij weten wat je moet doen bij ongevallen die het gevolg zijn van overmatig gebruik van drank en/of drugs? Vol dan onze cursus EHBO bij Drank en Drugs!  

Om deze cursus te mogen volgen moet je minimaal 18 jaar zijn. Interesse? Lees hier meer!!

Deze cursus is tevens in het Engels te volgen.

Onze cursussen bestaan uit online theorie en een praktijksessie (of een examen). De online theorie leer je zelf thuis, geheel in je eigen (leer)tempo. Je kennis test je aan de hand van het oefenen van verschillende scenario's en toetsvragen. Aan het einde van de cursus volgt een eindtoets, je kan altijd terug in de cursus om nog het e.e.a. na te kijken en/of op te zoeken. 

Na het succesvol afronden van de online theorie, volg je de praktijksessie onder begeleiding van een deskundige instructeur. Tijdens de praktijksessie kan je vragen stellen over de online theorie, en beoefen je verschillende handelingen uit de online theorie.

Voor onze cursussen heb je geen vooropleiding nodig. Iedereen kan onze cursussen volgen, jij ook. Ook als je nog nooit een studie hebt gevolgd of al een tijdje niet meer gestudeerd hebt. De online theorie is eenvoudig geschreven. Er worden geen moeilijke termen gebruikt, en anders worden ze uitgelegd.

Je kan iedere keer door de cursus gaan, altijd handig als je nog even iets op wilt zoeken en/of wilt nalezen. Handig en misschien stelt het je wel gerust.

Jazeker, en het is zelfs veel beter dan ‘gewoon’ leren. Dat is aangetoond met verschillende onderzoeken. Vergelijk het maar met het leren uit een boek. Dan lees je van papier en kijk je naar foto’s. Leren via internet biedt dit ook, maar daarnaast nog veel meer. 

Onze online cursussen bevatten video's en foto's met gesproken instructies en interactieve toetsen. Hierdoor begrijp je beter hoe bepaalde handelingen in elkaar zitten, waardoor deze handelingen ook weer beter worden uitgevoerd. 

Heb je de online theorie afgerond? Dan oefen je de belangrijkste handelingen tijdens de praktijksessie. Tijdens de praktijksessie kan je vragen stellen over de overige handelingen die je hebt geleerd in de e-learning.

Check je voordeel hier.

Ontvang je een vergoeding van je zorgverzekeraar voor een cursus EHBO, dan kun je de cursus via Livis bestellen. De wijze van declaratie is per verzekeraar anders. Controleer op de website van je eigen verzekering hoe je de cursus EHBO moet declareren. Kan je het niet vinden? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

De factuur van de cursus staat na betaling automatisch klaar op je campus. Print de factuur in kleur uit (anders wordt het aangemerkt als een kopie van een factuur). Voeg deze bij het declaratieformulier.

Wat goed dat je erover nadenkt om met een groep een cursus EHBO te volgen. Dan hebben we goed nieuws voor jou! Wij geven een praktijksessie van vier uur op locatie naar wens. Beschik je over een degelijke ruimte en wil je graag een EHBO-cursus volgen met een eigen groep? Neem dan contact op.

Let op

De groep dient uit minimaal 8 cursisten te bestaan. Er kunnen maximaal 14 cursisten deelnemen. Ook bij een groepsles volg je eerst de online theorie. Hebben alle cursisten van de groepsles de online theorie afgerond, dan kunnen jullie deelnemen aan de praktijksessie.

De naam 'herhalingscursus' zegt het al; je volgt nóg een keer de cursus EHBO via Livis. Een herhalingscursus mag je op ieder gewenst moment volgen. Dit kun je doen wanneer je:

 • jouw kennis en vaardigheden wilt opfrissen;
 • certificaat is verlopen, en je een nieuw certificaat wilt / moet;
 • certificaat bijna verlopen is, en je wilt voorkomen dat deze verloopt;

Let op! Je kunt bij Livis alleen een herhalingscursus volgen als je eerder een cursus bij Livis hebt gevolgd. Het is de bedoeling dat de cursus een herhaling is van de cursus die je eerder bij ons hebt gevolgd.

Nadat je de online theorie hebt afgerond, neem je deel aan de praktijksessie. De praktijksessie wordt verzorgd door een ervaren en een gediplomeerde EHBO-instructeur. 

Tijdens de praktijksessie leer je:

 • controles uit te voeren van de vitale functies bij een zuigeling en een kind;
 • een bewusteloos kind in de stabiele zijligging te draaien;
 • handelend op te treden bij verslikken/stikken van de zuigeling met behulp van de Sandwich methode;
 • handelend op te treden bij verslikken bij een kind, staand en zittend, met behulp van slaan tussen de schouderbladen;
 • handelend op te treden bij verstikking bij een kind, staand en zittend, met behulp van buikstoten;
 • de techniek van reanimatie toe te passen bij een bewusteloos kind, met een obstructie van de adem weg;
 • een reanimatie te starten volgens protocol, bij een zuigeling en een kind;
 • een (steriel) dekverband aan te leggen met gebruik van een (wond) snelverband;
 • een (wond-) drukverband aan te leggen bij een (bloeding) kneuzing;
 • en handelend op te treden bij een kind met een ernstige bloeding en een dreigende shock;
 • ABCDE Methode;

Een Livis BHV-certificaat is 1 jaar geldig, zoals gebruikelijk bij alle BHV-certificaten.

Na het volledig afronden van de cursus EHBO bij volwassenen (herhaling) ontvangt u het certificaat Levensreddend Handelen. Dit certificaat wordt uitgegeven en erkend vanuit het Oranje Kruis en heeft een geldigheid van 2 jaar. 

Livis geeft verschillende certificaten uit, zoals ons eigen (erkende) Livis certificaat, Het Oranje Kruis en/of Het Rode Kruis.

Bij de cursus EHBO voor baby's en kinderen kunt u kiezen uit een Livis certificaat en het Oranje kruis certificaat. Het Livis certificaat wordt goedkoper aangeboden op onze website. Livis kan dit certificaat tegen scherpere prijs aanbieden omdat dit ons eigen certificaat is!

Het Livis certificaat is erkend door de Rijksoverheid. Als kwalitatieve opleider voldoen wij aan alle wettelijk gestelde eisen. Het certificaat is 2 jaar geldig na afronding van de EHBO cursus. 

Livis heeft een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten voor al haar certificaathouders, deze verzekering is geldig in iedere situatie waarbij de persoon (in bezit van een geldig certificaat) op vrijwillige basis eerste hulp verleend. Een hulpverlener is met deze verzekering verzekerd tegen sancties die volgen uit het foutief handelen van de hulpverlener met gevolgen voor het slachtoffer. Evenals materiële schade die is toegebracht tijdens het verlenen van hulp. 

Naast het Livis certificaat is het mogelijk om een cursus te volgen met het Oranje Kruis certificaat en/of het Rode Kruis certificaat. Voor meer informatie klik hier

Let op: sommige verzekeringsmaatschappijen vergoeden de EHBO-cursus. Kijk op onze vergoedingenwijzer of jij je EHBO-cursus vergoed krijgt.

Wanneer je de praktijksessie hebt afgerond, is het niet meer mogelijk om van certificaat te wisselen. Het Oranje Kruis hanteert andere eisen voor geslaagde cursussen dan het Nederlandse Rode Kruis. Daardoor is het na afronding van de praktijksessie niet meer mogelijk om een ander certificaat aan te vragen. Als je de praktijksessie nog niet hebt afgerond, kan je nog van certificaat wisselen. Neem hiervoor contact op met de klantenservice.

Het certificaat van Het Oranje Kruis voldoet net als certificaat van het Rode Kruis volledig aan de gestelde wettelijke eisen en is 2 jaar geldig na afronding van de EHBO-cursus. Het certificaat van Het Oranje Kruis staat ook genoemd op de referentielijst met erkende certificaten van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het Oranje Kruis heeft een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten voor al haar diplomahouders en certificaathouders. Deze verzekering is geldig in iedere situatie, waarbij de persoon (in bezit van een geldig diploma of certificaat) op vrijwillige basis Eerste Hulp verleent. Een hulpverlener is met deze verzekering verzekerd tegen sancties die volgen uit het foutief handelen van de hulpverlener met gevolgen voor het slachtoffer. Evenals materiële schade die is toegebracht tijdens het verlenen van hulp.
 
 
Mocht je nog vragen hebben over jouw cursus of certificering, neem dan contact op met onze klantenservice.

Je ontvangt bij Livis drie certificaten: bewijs van deelname theorie, bewijs van deelname praktijk en een cursus-certificaat. Bewijs van deelname theorie moet je laten zien voor de praktijksessie.

Als je bent geslaagd voor de eindtoets van je EHBO-cursus en de praktijksessie succesvol hebt afgerond, dan staan de twee certificaten als .pdf voor je klaar in de campus. Download je certificaten en print deze uit.

Al onze EHBO certificaten zijn 2 jaar geldig!

Heb je eerder een cursus via Livis gevolgd en is je certificaat verlopen? Zorg voor een opfrisser van je kennis en vaardigheden via de herhalingscursus, en ontvang een nieuw EHBO-certificaat van Het Oranje Kruis.

Heb je ergens anders een EHBO-cursus gevolgd? Dan dien je een normale EHBO-cursus te volgen via Livis. 

Je kan je persoonlijke gegevens, zoals een nieuw adres of een ander e-mailadres, wijzigen in de campus: 

 • Log in op de campus.
 • Ga naar 'Account'.
 • Wijzig je gegevens en klik op 'gegevens opslaan' als je klaar bent.

Na het afronden van je bestelling ontvang je een factuur. De factuur wordt voor je klaar gezet in je persoonlijke account bij 'Facturen'. Je kan de factuur zelf downloaden en uitprinten. 

Ja, een e-mailadres is noodzakelijk om in te loggen. Via je campus volg je de online theorie en plan je een praktijksessie in. Daarnaast is een persoonlijk emailadres nodig, aangezien alle betalingen, adreswijzigingen, wachtwoord wijzigingen en dergelijke via het e-mailadres bevestigd moeten worden.

Acht weken voor het verlopen van je certificaat krijg je van ons een e-mail waarin wij je eraan herinneren dat je certificaat bijna verloopt.

Je kan verschillende online cursussen volgen via Livis. De cursussen BHV, VCA en EHBO hebben naast een praktijksessie / het examen een gedeelte online theorie.

Daarnaast bieden we verschillende online cursussen aan voor mantelzorgers, (gast)ouders en sporters. Dit aanbod vind je hier.

Start de cursus en ga op de Livis homepage naar 'inloggen campus' (rechts bovenin). Je logt dan in op de campus van Livis. In jouw persoonlijke campus start je de cursus. Je kunt alleen inloggen als je bent ingeschreven bij Livis.

Wil je nu direct naar je campus? Dan kan je gebruik maken van volgende link: Log hier in op de campus.

Je kan de online theorie volgen op een desktop, een laptop, een tablet of via mobiel. De enige voorwaarde voor het volgen van de online theorie is dat je device is verbonden met het internet. Zorg er ook voor dat je in een browser werkt die up-to-date is.

Heb je geen voorleesstem bij de online theorie? Dan kun je de volgende stappen ondernemen:

 • Controleer of het volume aanstaat.
 • Controleer of je geluidssysteem is aangesloten op je computer en voorzien is van stroom.
 • Gebruik je een koptelefoon? Kijk dan of deze goed is ingeplugd en of er geen breuk is in het snoer.

Wij maken gebruik van de meest standaard internettoepassingen die momenteel voorhanden zijn. Ondervind je toch problemen? Neem dan contact op met de klantenservice.

Er zijn verschillende VCA-boeken waarmee je je extra goed kunt voorbereiden op het examen.

Weten of je geslaagd bent voor het VCA-examen? Controleer je uitslag hier

Je ontvangt de uitslag van het VCA-examen binnen drie werkdagen.

Het VCA-diploma is 10 jaar geldig in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het diploma wordt officieel geregistreerd bij de SSVV Examenbank. 

Bij een Basis VCA, VOL-VCA of VIL-VCU cursus ontvang je een VCA-pasje. Op dit pasje staat dat jij een geregistreerd VCA-diploma hebt. Ook je persoonlijke gegevens en je diploma-nummer staan op het pasje vermeld.

Kijk op je VCA-pasje wat jouw diplomanummer is. Ben je ook je pasje kwijt? Vind je diploma-nummer terug via het online VCA-register.

Livis verzorgd alle examens volgens de nieuwste erkenningsregeling voor het afnemen van VCA-examens. We verzorgen de VCA-examens Basisveiligheid VCA (B-VCA), Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL VCA) en Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden VCU (VIL VCU).

Als je de VCA-cursus succesvol hebt afgerond, ontvang je van ons een officieel erkend VCA-diploma, uitgegeven door het onafhankelijke exameninstituut Koninklijke PBNA.

Het VCA-examen toetst je kennis. Je moet minimaal 15 minuten voor de start van het examen aanwezig zijn. Het is een examen van 60 minuten, bestaande uit 40 vragen.

De VCA-cursus bestaat uit twee onderdelen: online theorie en een examen. VCA-online heeft betrekking op de online theorie.

De online theorie leer je makkelijk en snel online. Na elk hoofdstuk volgt een toets en de lesstof eindigt met een examen. Alle tekst in de cursus wordt voorgelezen. Je kunt ook meelezen. 

De voordelen van onze online VCA-cursus:

 • Je kan direct beginnen met de online theorie.
 • Je leert in je eigen tempo en je kunt op ieder gewenst moment stoppen en verder gaan met de online theorie.
 • De lesstof en de toetsen zijn 1 jaar lang beschikbaar en kun je gebruiken als naslagwerk.
 • Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een tussentijdse toets om te testen of je de kennis beheerst.

#CJEK- Check je EHBO kit. Zo eens in de 6 maanden even de EHBO kit controleren of alles op orde is. Iets wat vaak vergeten wordt. Daarom bieden wij deze complete EHBO kit aan met alles wat er nodig is voor de kleine ongelukjes voor in en om het huis. 

De steriele producten zijn door middel van stoom gesteriliseerd en bestemd voor éénmalig gebruik. Tegen de volle zon beschermen en droog bewaren. 

Deze verbanddoos is ingepakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Nee, dat kan niet. Je moet de cursus binnen de actieperiode hebben aangeschaft.

Het is niet mogelijk om acties te combineren. Je kunt van één actie gebruik maken per aankoop.

Tijdens speciale acties kunnen we tijdelijk kortingscodes uitgeven. Heb jij een kortingscode ontvangen bij het bestellen van een cursus?

De kortingscode kun je invullen bij stap 1 in het bestelproces. De korting wordt dan direct verrekend.

Voor bedrijven

Die hebben we zeker! Livis biedt drie cursussen aan die voldoen aan de gestelde eisen van de wet IKK:

Een incompany cursus is een cursus die je op locatie naar wens kunt volgen. Het is een groepscursus die je kunt volgen met je collega's, je vrienden, je sportteam of met je familie. De incompany cursus kan bijvoorbeeld gegeven worden op een kantoor, in een praktijk of op een openbare ruimte.

Let op.

Er dienen minimaal 8 cursisten deel te nemen. Er mogen maximaal 14 cursisten deelnemen. Je betaalt een eenmalig vast tarief. Ook als er minder cursisten komen.

Meer informatie over al onze incompany cursussen? Klik hier voor meer informatie en contact mogelijkheden. 

 

Contact met Livis

Livis B.V., Industrieweg 10e, 3606 AS, Maarssen