Houd als kraamverzorgende je eerste hulp vaardigheden up-to-date. Leer reanimeren en hoe te handelen bij (veelvoorkomende) ongelukken bij moeder en kind.

Als kraamverzorgende werk je met de pasgeboren baby en de kraamvrouw. Ook heb je te maken met de andere leden van het gezin waarin je werkt. Het is daarom van belang dat je niet alleen op de hoogte bent van EHBO bij baby's, maar ook bij oudere kinderen en volwassenen.

De cursus ‘EHBO voor de Kraamzorg’ bestaat uit een gedeelte online theorie en een praktijksessie. In de online theorie leer je meer eerste hulp bij baby, kind en volwassene. Je krijgt bijvoorbeeld informatie over bloedingen, shock, fluxus, reanimatie, allergische reacties, verslikken, verstikken en vitale functies. Na de online theorie volgt de praktijksessie. In de praktijksessie ga je aan de slag met verschillende EHBO-handelingen, waaronder reanimatie van baby's, kinderen en volwassenen en het gebruik van de AED. Het slagingspercentage ligt op 99 procent!

Deze cursus leidt je op tot het Certificaat Eerste Hulp aan kinderen van Het Oranje Kruis. De cursus voldoet aan de voorwaarden die de overheid stelt aan kraamverzorgenden en volgt de richtlijnen van Het Oranje Kruis. De cursus is geaccrediteerd door het KCKZ. Na afronding van de cursus ontvang je 8 accreditatiepunten. Je kunt deze cursus volgen als onderdeel van EHBO voor de Kraamzorg Incompany, maar we hebben ook een beperkt aanbod via open inschrijving. Neem contact met ons op voor meer informatie, wij zijn bereikbaar via 010 - 42 30 600 of per mail via klantenservice@livis.nl.

Leerdoel KCKZ


De cursist toont aan op doeltreffende wijze de eerste hulphandelingen te verrichten, doordat het voldoende kennis hierover heeft en de juiste handelingen in de praktijk laat zien. De cursist toont aan deze handelingen te verrichten bij een baby, kind en volwassene.

Competenties


Voor deze cursus gelden de volgende competenties:

Controleren en beoordelen vitale functies van een baby en kind
Controleren en beoordelen vitale functies van een volwassene
Vrijhouden luchtweg van een baby en kind
Vrijhouden luchtweg van een volwassene
Start reanimatie van een baby en kind in de juiste situatie
Start reanimatie van een volwassene in de juiste situatie
Gebruik AED bij een baby en kind
Gebruik AED bij een volwassenen
Eerste hulp bij verslikking en verstikking
Stelpen van een ernstige bloeding

De voordelen

Eenvoudig online leren

Bij Livis leer je de theorie vanaf een scherm. Doordat het online is, is de cursus interactief. De theorie wisselt af met foto’s, video’s en tussentijdse toetsen. De online theorie beschikt over een voorleesstem. Je mag zelf bepalen of je de theorie wilt volgen met of zonder voorleesstem.

Tussentijdse toetsen

Natuurlijk wil je als kraamverzorgende op de hoogte zijn van het verlenen van eerste hulp. Tijdens de online theorie kan je testen in hoeverre je de theorie goed hebt begrepen. Ieder hoofdstuk sluit af met een korte toets. Na antwoord op de vragen krijg je direct uitleg over waarom jouw antwoord wel of niet goed is.

Erkend certificaat en geaccrediteerd als opleider

Livis is door het Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ) geaccrediteerd als opleider van de cursus 'EHBO voor de Kraamzorg'. Na afronding van de cursus ontvang je 8 accreditatiepunten en het Certificaat Eerste hulp aan kinderen van Het Oranje Kruis.

De online theorie

De cursus ‘EHBO voor de Kraamzorg’ begint met een gedeelte theorie. Deze theorie volg je op je computer. Hiervoor moet je inloggen op jouw persoonlijk account. Na de aankoop van de EHBO-cursus staat de online theorie direct voor je klaar. Je mag meedoen aan de praktijksessie als je de online theorie helemaal hebt doorlopen en de eindtoets met voldoende resultaat hebt afgerond.

Je doorloopt 15 hoofdstukken waarin je meer leert over het verlenen van eerste hulp aan moeder en kind. Voor de theorie heb je gemiddeld zo’n 6 tot 8 uur nodig. Lees hier meer over de inhoud van de online theorie. Deze online theorie hoef je niet in één keer af te ronden, dat mag je gefaseerd doen. Het systeem onthoudt waar je bent gebleven.

Ieder hoofdstuk eindigt met een aantal vragen. Hiermee kan je eenvoudig toetsen of je de EHBO-kennis goed tot je hebt genomen en of je helemaal klaar bent voor de grote eindtoets. De online theorie sluit af met de eindtoets van 50 vragen. Je moet 80 procent goed hebben beantwoord om deel te mogen nemen aan de praktijksessie.

Heb je de cursus afgerond, maar kom je na verloop van tijd erachter dat je niet meer precies weet wat je moet doen bij bijvoorbeeld een fluxus? Dan kan je eenvoudig terug naar de online theorie. De online theorie is namelijk een jaar lang toegankelijk als naslagwerk.

Wat leer ik?

Al deze onderwerpen komen aan bod tijdens de cursus:

Actieve bloedingen
AED bedienen
Allergische reactie
Astma en benauwdheid
Bevriezing
Bijen/wespensteekBijt- en krabwonden
BloedneusBotbreuken en ontwrichtingBrandwonden
Doorslikken vreemd voorwerp
Elektriciteitsletsels
Epileptische aanval
Flauwte
Hoofdpijn
Inhoud verbanddoos
Kindermishandeling
Kleine en grote wondenKneuzing
VerstuikingKoorts en koortsstuipen
Kwallensteek
Misselijkheid en braken
Onderkoeling
Oogletsel
Oorpijn
Oververhitting
Preventie en risico's
Prioriteiten bij EHBO
Reanimatie (baby, kind, volwassene, zuigeling)
ShockSplinter verwijderen
Steken en beten
Stikken
Tandletsel
Tekenbeet
Verdrinking
Vergiftiging
Verslikken
Vitale functies
Voorwerp in neus of oor