In deze online cursus leer je meer over een veilige hechting tussen een ouder en het kind en hoe jij als kraamverzorgende de hechtingsrelatie positief kunt ondersteunen.

Een veilige hechting is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van een kind. Een kraamverzorgende met voldoende kennis, een juiste houding en een prettige manier van begeleiden kan ouders helpen met een leggen van een goede basis voor de rest van het leven van hun kind. Deze online cursus leert jou in 5 hoofdstukken wat hechting is en hoe je ouders hierbij kunt ondersteunen. 

Deze cursus is volledig online en na afronding ontvang je 3 accreditatiepunten. 

Voor wie? 

De cursus is bedoeld voor kraamverzorgenden of iedereen die werkzaam is in de kraamzorg.

Leerdoel KCKZ 

De cursist toont aan voldoende kennis te hebben over een veilige hechting tussen ouder en kind en hoe de cursist hier een positieve bijdrage aan kan geven.

Competenties 

Je hebt na het volgen van de cursus de volgende competenties:

  • Kennis van hechting
  • Vaardigheden om hechting te stimuleren
  • Kennis en kunde om een gesprek aan te gaan met de ouders/verzorgers

Inhoud

Deze online cursus bevat vijf hoofdstukken. De verplichte onderwerpen over de hechting van het KCKZ komen aan bod. Verder behandelen we in de hoofdstukken nog aanvullende informatie:

Hoofdstuk 1: wat is hechting?
In dit hoofdstuk leer je wat hechting is en hoe kinderen een gezonde hechtingsrelatie met hun ouder(s) opbouwen. Je leert over het belang van de eerste 1000 dagen van een mensenleven en hoe de ouders de hechting zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.

Hoofdstuk 2: wat is er nodig voor een veilige hechting?
In dit hoofdstuk leer je hoe de ouder en het kind een veilige hechting ontwikkelen. We behandelen welke vaardigheden en gedrag van de ouder dit proces bevorderen. Je leert over de concepten sensitiviteit, afstemming, beschikbaarheid, voorspelbaarheid en mentaliseren. Je leert ook hoe ouders deze concepten kunnen inzetten. Daarnaast leer je over de niet verbale taal van de pasgeborene en hoe hier passend op kan worden gereageerd.

Hoofdstuk 3: wat als veilige hechting niet vanzelfsprekend is?
Een veilige hechting is niet altijd vanzelfsprekend. Je leert in dit hoofdstuk over beschermende factoren en risicofactoren. Je leert deze factoren herkennen en hoe ze zich met elkaar verhouden.

Hoofdstuk 4: hoe ga je om met hechting in de kraamweek?
In dit hoofdstuk leer je over het gouden uur, huid-op-huid contact en rooming. We bekijken welke stappen je kunt ondernemen om een veilige hechting te stimuleren in de kraamweek. Daarnaast leer je wat je moet doen als de bevalling of kraamweek anders loopt dan verwacht.

Hoofdstuk 5: wat kan jij als kraamverzorgende doen?
In dit hoofdstuk leer je hoe je als kraamverzorgende een veilige hechting ondersteunt en wat je moet doen als je een risico signaleert. 

Extra informatie

  • Schrijf jij je in voor deze online cursus? Vul dan in het registratieformulier je KCKZ-nummer in, dit zorgt voor een snellere verwerking van je accreditatiepunten
  • Voor kraamverzorgenden met de accreditatietermijn 2019-2023 vallen de punten in categorie C
  • Meer informatie over de annulering van deze cursus vind je in onze algemene voorwaarden