5 tips om te wennen aan de wintertijd

Categorie:
Winter
Tags:
Tips Winter Wintertijd
Leestijd: 2 min

Als de klok een uur achteruit gaat, kunnen we een uur extra slapen. Het wordt in de ochtend beetje bij beetje eerder licht, maar het is in de avond ook weer eerder donker. Vind jij het lastig om te wennen aan de wintertijd? Geen nood, we helpen je graag op weg met 5 tips. 

5 tips om te wennen aan de wintertijd

1. Ezelsbrug

Veel mensen weten dat er iets met de klok gebeurt als de winter- of zomertijd in gaat. De vraag is echter altijd: gaat de klok nu vooruit of achteruit? Wij hebben een handig ezelsbruggetje: in het najaar (achter in het jaar), gaat de klok achteruit. In het voorjaar (voor in het jaar), gaat de klok vooruit. Handig toch?

2. Bereid je voor op de wintertijd

Het verzetten van de klok kan een effect hebben op je biologische klok. Sommige mensen hebben extra tijd nodig om te wennen aan deze verandering. Je kunt een aantal dagen van tevoren al beginnen met steeds een kwartier later naar bed gaan en wanneer de wintertijd is ingegaan op een normale tijd op te staan.

3. Zorg voor veel licht in de ochtend

Het is belangrijk om meteen de gordijnen te openen als je net wakker bent. De dag is dan gelijk begonnen en je kunt de verleiding van nog even in bed blijven liggen beter weerstaan. Hoe langer je blijft liggen, hoe meer je ritme wordt verstoord en dat helpt niet mee als je wil wennen aan de nieuwe tijd.

4.  Gebruik een wekker met licht

Heb jij last van wakker worden tijdens de wintertijd? Een lichtwekker kan hiervoor een goede oplossing zijn. De opkomst van de zon wordt hiermee op een zo’n natuurlijke manier nagebootst, waardoor je op een fijne manier wakker wordt.

5. Blijf in beweging

Bewegen is altijd goed voor je maar in de winter kan het extra goed voor je zijn. Door te bewegen maak je namelijk endorfine aan, waardoor je je energieker voelt en beter de dag doorkomt. Door de donkere dagen kan je je al snel moe voelen. Een stukje wandelen of gaan sporten kan daardoor erg fijn zijn voor jouw lichaam en gemoedstoestand. 

Leer adequaat handelen met een van onze EHBO-cursussen. Wist jij dat meer dan 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoed. Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.