5 tips voor een veilige autorit met winters weer

Categorie:
Winter Wintersport
Tags:
Tips Winter Autorit
Leestijd: 2 min

Het is het dilemma van iedere winter: stap je de auto in of blijf je thuis werken? Winters weer brengt gladheid met zich mee en sneeuw, hagel en mist leiden tot slechte zichtbaarheid. Dit neemt gevaren met zich mee; voor jou en de ander. Heb je besloten om toch de auto te pakken? Volg dan deze 5 tips op vóór je in de auto stapt.

Krab de ruiten goed

In de kou ruiten krabben vindt niemand leuk. Alleen een ongeluk krijgen of veroorzaken is nóg veel minder leuk! Maak daarom geen half werk van ruiten krabben. Neem in de ochtend ruim de tijd om het ijs en de sneeuw van je ramen te halen. Goed zicht vergroot de veiligheid op de weg.
Extra tip: maak je ruiten niet ijsvrij met heet water. Dit kan zorgen voor barsten en scheuren in je ramen.

Zorg voor winterbanden

Sneeuw en nattigheid maken wegen onbegaanbaar, en ijzel nog veel meer. Daarom is het verstandig om je grip op de weg te vergroten. Vervang je banden met winterbanden.
Extra tip: vervang de banden voordat de echte winterse buien aan komen zetten. Dan weet je zeker dat je op tijd bent.

Ga veilig rijden

Haarscherpe bochten en lichte slingers in de weg zijn grote veroorzakers van slippartijen. De gladheid verkleint de grip op de weg. Daarnaast is de remweg vele malen langer, waardoor het risico op ongelukken enorm toeneemt. Deze situaties vragen van iedere bestuurder een andere rijstijl. Rij rustig en verleen zoveel mogelijk voorrang.
Extra tip: kies eventueel een andere route. Eentje met minder bochten en minder verkeer.

Neem altijd een EHBO kit mee

Waar je ook heen gaat, het is altijd verstandig om een EHBO-kit bij je te hebben. Voornamelijk met het winterse koude weer is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. De kans op ongelukken neemt toe met ijzel en harde neerslag.

Extra tip: controleer met regelmaat je EHBO-kit. Zorg dat deze altijd goed gevuld is. Check hier wat er in moet.
Meer informatie over de inhoud van een EHBO-doos voor thuis? Lees hier het artikel over de inhoud van een EHBO-doos.