5 tips voor een veilige autorit met winters weer

Categorie:
Winter Wintersport
Tags:
Tips Winter Autorit
Leestijd: 3 min

Tijdens de winter hebben we in Nederland te maken met gladheid, sneeuw, hagel en mist. Dit kan tot een slechte zichtbaarheid op de weg leiden. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen; voor jou en voor een ander. Pak jij tijdens winters weer de auto? Lees dan deze 5 tips om zo veilig mogelijk de weg op te gaan. 

Krab de ruiten goed
Niemand vind het prettig om de ruiten te krabben als het erg koud is buiten. Toch is dit erg belangrijk! Neem in de ochtend ruim de tijd om de auto op te warmen en het ijs of sneeuw van de ruiten te halen. Dit zorgt voor meer veiligheid op de weg. 

Extra tip: maak je ruiten niet ijsvrij met heet water. Dit kan zorgen voor barsten en scheuren in je ramen.

Zorg voor winterbanden
Sneeuw en nattigheid maken wegen onbegaanbaar, en ijzel nog veel meer. Daarom is het verstandig om je grip op de weg te vergroten. Dit kan je doen door je banden te vervangen met winterbanden. 

Extra tip: vervang de banden voordat het winterse weer echt doorbreekt. Zo ben je altijd op tijd!

Rij veilig!
Gladheid verkleint de grip op de weg. Daarnaast is de remweg vele malen langer, waardoor het risico op ongelukken enorm toeneemt. Deze situaties vragen van iedere bestuurder een andere rijstijl; rij rustig en verleen zoveel mogelijk voorrang.

Extra tip: kies eventueel een andere route; eentje met minder bochten en minder verkeer.

Neem altijd een EHBO kit mee
Waar je ook heen gaat, het is altijd verstandig om een EHBO-kit bij je te hebben. Voornamelijk met het winterse koude weer is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. De kans op ongelukken neemt toe met ijzel en harde neerslag. Meer informatie over de inhoud van een EHBO-doos voor thuis? Lees hier het artikel over de inhoud van een EHBO-doos.

Extra tip: controleer met regelmaat je EHBO-kit. Zorg dat deze altijd goed gevuld is. 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoeden? Check hier jouw voordeel.