5 tips voor waterpokken bij baby's

Categorie:
Waterpokken
Tags:
Tips Waterpokken Kinderen Baby's
Leestijd: 3 min

Heeft jouw baby last van waterpokken? Voor sommige kleintjes kan deze onschuldige kinderziekte behoorlijk vervelend zijn. Er zijn baby’s die er nauwelijks last van hebben, andere baby’s kunnen daarentegen flink van slag zijn. Livis deelt daarom graag 5 tips om de klachten van waterpokken bij je baby te verminderen. 

5 tips voor baby’s met waterpokken 

Tip 1: korte nageltjes

Waterpokken zorgen voor een vervelende jeukende huid. Om infecties te voorkomen, doe je er goed aan om de nagels van je baby kort te houden, zodat je kleintje niet kan krabben. Speciale handschoenen tegen het krabben kunnen in dit geval ook uitkomst bieden. 

Tip 2: kleed je baby niet te warm aan

Warmte kan ervoor zorgen dat de jeuk verergert. Kleed je kindje daarom niet te warm aan en laat je kindje katoenen kleding dragen. 

Tip 3: een havermoutbadje helpt bij waterpokken

Wist je dat een havermoutbadje ervoor kan zorgen dat de jeuk vermindert? Zo maak je het badje klaar:
- Doe wat havermout in een theedoek en bind deze vast
- Leg de theedoek in een lauwwarm badje
- Laat je baby in het badje zitten en dep het huidje eventueel af met de theedoek

Tip 4: gebruik een verkoelende gel of spray

Ook bij de drogist of apotheek kun je terecht voor middeltjes die de klachten bij waterpokken verminderen, zoals een verkoelende gel, een spray of een zemelenbadje. Vraag vooraf altijd even om advies, niet alle producten zijn geschikt voor alle leeftijden. 

Tip 5: bezoek de huisarts

Waterpokken gaan meestal vanzelf weer over en vaak is een bezoek aan de huisarts niet noodzakelijk. Is je kindje echter jonger dan 3 maanden of krijgt je kindje hoge koorts of andere klachten? Neem dan contact op met je huisarts voor advies. Ook wanneer je twijfelt doe je er goed aan om je huisarts te raadplegen. 

Leer adequaat handelen met een van onze EHBO-cursussen. Wist jij dat meer dan 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoed. Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.