7 symptomen bij hartfalen

Categorie:
hart EHBO
Tags:
EHBO Hart
Leestijd: 3 min

Het hart heeft een erg belangrijke functie in ons lichaam. Het hart pompt namelijk zuurstofrijk bloed rond en het voert afvalstoffen af, waardoor organen en ons lichaam goed blijven functioneren. In deze blog bespreken we 7 symptomen die je vaak ziet bij hartfalen. Lees je mee?

Wat is hartfalen?

Op het moment dat iemand hartfalen ervaart werkt het hart minder goed dan normaal. Het hart pompt hierdoor het bloed minder goed weg. Het gevolg hiervan is dat het lichaam, waaronder de spieren en organen, niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen verkrijgen. Daarnaast kunnen afvalstoffen zich ophopen in het lichaam. Ook kunnen de bloedvaten zich vullen waardoor er vocht uit de bloedvaten kan lekken. Niet goed dus.

De spieren van het hart

Iemand kan hartfalen krijgen als de hartspier minder spierkracht heeft dan normaal, waardoor het moeilijker is om al het bloed weg te pompen. Daarnaast kan de hartspier als het ware ‘stijf’ zijn. Als dit gebeurt dan kan het hart zich niet goed ontspannen en kan er niet genoeg bloed in het hart komen. Hierdoor kan het hart ook minder zuurstofrijk bloed door het lichaam pompen. Daarnaast kan het ritme van het hart verstoort zijn, wat er ook voor zorgt dat de pompfunctie van het hart minder is.

Wat kunnen de oorzaken zijn van hartfalen?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor hartfalen. Een eerder hartinfarct vergroot bijvoorbeeld de kans, maar het hoeft niet te betekenen dat als jij een hartinfarct hebt gehad dat je dan ook hartfalen krijgt. Een persoon heeft ook meer risico op hartfalen op het moment dat diegene al jarenlang een hoge bloeddruk heeft gehad. Maar wat zijn nou symptomen waar je het best voor kunt waken? We bespreken ze hieronder.

7 symptomen bij hartfalen

Veel signalen die voorkomen bij hartfalen kunnen ook voorkomen bij andere ziekten. Daarom is het altijd goed om langs een huisarts of dokter te gaan als de problemen langer aanblijven of als je niet zeker weet waar de klachten vandaan komen. Blijf daarnaast voor de volgende symptomen waakzaam, deze komen namelijk vaak voor bij hartfalen.

De drie meest voorkomende symptomen

1. Vocht vasthouden

Je ziet dat je meer vocht vasthoudt als je dikke enkels of voeten hebt, in de nacht vaker dan 2 keer moet plassen, je een vol gevoel hebt in je buik en minder eetlust ervaart. Daarnaast kan het zijn dat je aangekomen bent en dat je een kriebelhoest hebt op het moment dat je ligt of je inspant.

2. Kortademigheid

Hoe weet je of je kortademig bent? Meestal ervaar je de kortademigheid tijdens inspanning. Zo kan het zijn dat je benauwd bent als je de trap op loopt of steeds vaker kiest om met de auto te gaan in plaats van met de fiets. Jij kent jouw lichaam het best en ziet ook de verschillen met nu en vroeger.

2. Onverklaarbare vermoeidheid

Het vermoeid zijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Bij hartfalen zul je vaak merken dat je meer vermoeid bent dan normaal. Deze vermoeidheid houdt meestal een langere tijd aan zonder een duidelijke oorzaak te hebben. Weet je niet goed of je onverklaarbaar vermoeid bent? Een tip kan zijn om jezelf met leeftijdsgenoten te vergelijken.

Vier minder voorkomende symptomen

Andere symptomen bij hartfalen kunnen vergeetachtigheid en minder goede concentratie zijn. Doordat het hart minder zuurstofrijk bloed door het lichaam pompt zullen ook de hersenen dit op een gegeven moment gaan merken. Daarnaast kan het zijn dat je minder goed slaapt en vaker dan normaal koude handen en voeten hebt.

Meer weten over het hart? 

Het is soms erg lastig om hartfalen vast te stellen, bel daarom altijd jouw huisarts of dokter voor meer informatie. Wil je meer weten over het hart, wij hebben een ervaringsverhaal geschreven over Anton die ineens niet lekker was en uiteindelijk een hartaanval bleek te hebben. 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Check hier jouw voordeel.