8 tips voor een onbezorgde wintersport

Categorie:
Winter Wintersport
Tags:
Wintersport Tips
Leestijd: 3 min
Ga je binnenkort op wintersport? Bereid je dan goed voor! Zo voorkom je zoveel mogelijk ongelukken.


Met deze tips kun je van een onbezorgde wintersport genieten 

1. Volg een ski- of snowboard les

Heb je nog niet zo veel ervaring met skiën of snowboarden? Volg dan in Nederland nog een paar lessen in de hal of ga tijdens de wintersport in een klasje, zodat je zelfverzekerd de piste op kan.

2. Train je lichaam

Tijdens de wintersport gebruik je spieren die je normaal niet of nauwelijks belast. Doe van tevoren simpele oefeningen om je benen en knieën te trainen. Zorg dat je conditie op peil is door naar de sportschool te gaan voor een skitraining. Dan kan je extra genieten van je wintersport.

3. Zorg voor de juiste bescherming

Een helm tijdens het skiën of snowboarden is echt niet meer gek! Het is pas gek als je ‘m niet op hebt! Bescherm jezelf goed en draag je helm om schade aan je hoofd te beperken. Zorg ook voor een goede skibril, handschoenen, betrouwbare ski’s en goed passende schoenen.
Een goede uitrusting voor je kind is ook erg belangrijk. Kinderen staan vaker stil in een klasje en kunnen snel onderkoeld raken. Trek onder het skipak isolerende kleding aan en zorg voor een goede skibril.

4. Begin je vakantie rustig

Neem de tijd om echt uit te rusten na je reis. Ga de eerste dag niet direct voor de hoogste piste, het is niet verstandig omdat je nog moet wennen aan de hoogte en je nog moe bent van de reis. Vooral kinderen kunnen oorpijn of oorontsteking krijgen wanneer ze in korte tijd grote verschillen in hoogte meemaken.

5. Zorg voor voldoende eten, drinken en dekens

Ga je met de auto naar de wintersport? Zorg dan dat je voldoende eten, drinken en dekens in de auto hebt liggen. Mocht je in een lange file terecht komen dan ben je goed voorbereid.

6. Let op de lawine signalen

In elk goed skigebied wordt dagelijks aangegeven of er lawinegevaar is. Om die reden kunnen pistes afgesloten worden. Houd je altijd aan de waarschuwingen van de pistewacht.

7. Weet hoe je moet handelen bij een ongeval

Is er een ongeval op de piste met een slachtoffer, zet dan je ski’s of snowboard rechtop voor het slachtoffer om andere skiërs te waarschuwen. Laat snel hulp halen en dek het slachtoffer toe met een extra jas of isoleerdeken. Elke skileraar heeft zo’n deken in zijn buiktasje.

8. Volg een EHBO-cursus

Volg een EHBO cursus dan weet je wat je moet doen als er een ongelukje gebeurt. Onderkoeling, uitglijden? Jij weet hoe je moet handelen!