Acht feitjes die jij nog niet wist over het hart

Categorie:
Hart
Tags:
Feitjes Hart
Leestijd: 2 min

Hoe goed ken jij je eigen hart? Met deze acht feiten leer jij meer over het belangrijkste orgaan in jouw lichaam. Lees snel verder!

8 feitjes over het hart

1. Het hart zit niet links in de borstkas

Er wordt vaak gedacht dat het hart links in de borstkas zit. Dit is echter niet waar, want het hart zit vrijwel in het midden van ons lichaam, achter het borstbeen.

Het hart is asymmetrisch en hierdoor zit een groter deel aan de linkerkant van het borstbeen dan aan de rechterkant. Er zijn mensen waarbij het hart aan de rechterkant zit. Deze aandoening staat bekend als 'situs inversus'.

Bron: Gezondheid.blog

2. Het hart is zo groot als je gebalde vuist

Bal je vuist. Kijk er naar. Zo groot is jouw hart ongeveer.

Bron: Hartstichting

3. Het hart pompt een tankwagen bloed vol per dag

Het hart pompt in één minuut al het bloed door het lichaam. Dit is zo’n zes liter. Dit betekent dat het hart in één dag tussen de 6.000 (kind) en 7.000 (volwassene) liter bloed rondpompt. Op een dag pompt het hart dus gerust een tankwagen vol.

Bron: Hartstichting

4. Je hebt 60 tot 100 hartslagen per minuut

Het hart van een volwassene slaat dus 3500 tot 6000 keer per uur.

Bron: Hartstichting

5. Het hart heeft een gewicht van 250 gram

Het volwassen hart heeft een gewicht tussen de 250 en 300 gram.

6. Een gebroken hart bestaat

Het klopt! Van liefdesverdriet kan je een hartaanval krijgen. Door de stress krijgt het lichaam een overdosis aan adrenaline binnen. Deze stress heeft direct invloed op het hart. De vaten van het hart verkrampen namelijk. Dit is een soort spasme rondom het hart, waardoor het hart even geen zuurstof krijgt.

Bron: RTL

7. Het hart is niet rood

Het hart wordt overal rood afgeschilderd. Waarschijnlijk omdat het geassocieerd wordt met de liefde. Toch is jouw hart niet rood. Je hart heeft een donkerbruine kleur.

8. Moeder beïnvloedt hartritme baby

Baby's die tegen hun moeder aanliggen, passen hun hartritme en ademhaling aan die van haar aan.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Check hier jouw voordeel.