Alles over een voedselvergiftiging: herkennen, behandelen en voorkomen

Categorie:
Vergiftiging
Tags:
Voedselvergiftiging
Leestijd: 4 min

Buikkrampen, misselijkheid en vele bezoekjes naar het toilet, terwijl je net zo lekker had gegeten bij dat ene restaurantje. Herkenbaar? Grote kans dat je last hebt gehad van een voedselvergiftiging. Deze onaangename ziekte komt regelmatig voor en kun je oplopen door het eten of drinken van voedsel en water dat een virus, bacterie of andere stof bevat die ziekte veroorzaakt. Lees hier hoe je een voedselvergiftiging herkent, behandelt en kunt voorkomen.

Hoe herken je voedselvergiftiging?

In de meeste gevallen kun je niet direct aan je maaltijd merken dat deze bacteriën of virussen bevat. Vergiftigd voedsel heeft namelijk niet altijd een andere smaak dan je normaal bent gewend. De bacteriën in voedsel komen vooral voor wanneer het eten te lang en te warm bewaard is, of als het eten nog rauw is. En zelfs dan hoef je niet altijd ziek te worden van de bacteriën; de meesten kunnen namelijk geen kwaad!

Toch verkeerd voedsel te pakken? Dat ga je helaas wel merken. Voedselvergiftiging is vaak een binnen 8 tot 24 uur na het nuttigen van de maaltijd merkbaar. Let op de volgende kenmerkende symptomen om te bepalen of je last hebt van voedselvergiftiging:

  • Buikpijn of buikkrampen
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Diarree

In sommige gevallen kun je ook last hebben van de volgende symptomen: draaierig, hoofdpijn, koorts, bloed of slijm in de ontlasting. De klachten van een voedselvergiftiging zijn in de meeste gevallen binnen 1 tot 3 dagen weer voorbij. Blijf je langer last houden? Neem dan contact op met je huisarts.

Wat te doen bij voedselvergiftiging?

Als je voedselvergiftiging hebt opgelopen, is het belangrijk om goed te drinken. De kans op uitdroging is namelijk aanwezig. Als je regelmatig moet overgeven, kun je het beste steeds kleine hoeveelheden water of thee tot je nemen. Ook is het raadzaam om in kleine hoeveelheden te blijven eten. Je lichaam heeft gezond eten nodig en vooral vezels zijn goed voor je darmen. Toch is het beste medicijn om te luisteren naar je lichaam; eet en drink lekker waar je op dat moment trek in hebt.

Voedselvergiftiging voorkomen

Door hygiënisch met je voedsel om te gaan, kunnen voedselvergiftigingen worden voorkomen. Bewaar je maaltijden altijd op de juiste temperatuur en sluit houdbare voedingswaren af. Dus heb je lekkere garnalen bij de visboer gehaald? Vergeet dan niet om ze thuis meteen in de koeling te leggen. Ook is het van belang om je maaltijden op de juiste wijze te bereiden. Wij weten allemaal hoe graag je het kippetje van de pan op je bord wilt leggen, maar wacht liever nog éven tot je zeker weet dat het eten gaar is.

En natuurlijk ook niet onbelangrijk: kook schoon! Was goed je handen voor je begint te koken, maar ook als je net rauw vlees of vis hebt aangeraakt. Maak tussendoor snijplanken en messen schoon en was de groenten uit de supermarkt nét iets langer dan je gewend bent. Zo doe jij alles eraan om een voedselvergiftiging te voorkomen en een heerlijke maaltijd op tafel te zetten.

Wil je meer weten over voedselvergiftiging en hoe je hierbij kunt helpen? Schrijf je dan in voor een EHBO-cursus en oefen je opgedane kennis in de praktijk!