Bloedneus bij een kind: wat nu?

Categorie:
Bloedneus Bloed
Tags:
Tips Bloedneus Kinderen
Leestijd: 2 min

Een bloedneus komt vaak bij kinderen voor. Hoewel het niet veel kwaad kan, is het wel erg vervelend. Gelukkig kan je ervoor zorgen dat een bloedneus snel stopt. Lees hier waardoor een bloedneus kan ontstaan en wat jij kan doen als je kind een bloedneus heeft. 

Oorzaken van een bloedneus

De kwetsbare bloedvaatjes in de neus zijn heel gevoelig voor beschadiging. Er hoeft dan ook maar iets kleins te gebeuren, of een kind heeft een bloedneus. Kinderen hebben vaker last van een bloedneus dan volwassenen, omdat zij een kleinere neus en daardoor dunnere bloedvaten hebben. Oorzaken van een bloedneus bij je kind zijn bijvoorbeeld:

  • Neuspeuteren
  • Verkoudheid
  • Wondje in de neus
  • Allergie die zorgt voor irritatie
  • Klap tegen de neus

Hoe behandel je een bloedneus?

Hoe kun jij je kind het beste helpen wanneer hij of zij last heeft van een bloedneus? Zorg er eerst voor dat je kind ergens rustig kan zitten. Heeft je kind een spontane bloedneus? Laat je kind dan één keer goed de neus snuiten om grotere bloedpropjes eruit te krijgen. Let op: deze stap moet je overslaan als de neus bloedt ter gevolge van een klap tegen de neus, om ergere beschadiging te voorkomen. Vervolgens kan je het kind het beste licht naar voren gebogen laten zitten en 5 minuten zijn of haar neus dichtknijpen. Zorg dat je kind net onder het neusbeen knijpt, waar het zachte stuk begint.

Is de neus na 5 minuten nog niet gestopt met bloeden? Knijp dan opnieuw de neus dicht tot het bloed niet meer stroomt. Heel lastig, maar heel belangrijk: laat na het bloeden de neus met rust! Kinderen zijn vaak geneigd opnieuw aan het wondje te zitten, maar hierdoor zal de bloedneus blijven terugkomen. Blijft de neus na deze handelingen nog steeds bloeden? Neem dan contact op met de huisarts.

Wil je graag weten hoe je jouw kind kan helpen in vervelende situaties? Volg een EHBO-cursus via Livis. Klik hier voor het overzicht. Wist jij trouwens dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars jouw EHBO-cursus vergoedt? Doe hier de vergoedingscheck