Brandwonden voorkomen bij kinderen

Categorie:
Brandwonden
Tags:
Brandwonden Kinderen
Leestijd: 3 min

Het is belangrijk om, vooral jonge kinderen, de gevaren die voor een brandwond kunnen zorgen uit te leggen. Vooral jonge kinderen zijn onberekenbaar en een ongeluk is dan zo gebeurd. Uit onderzoek van de Nederlandse Brandwondenstichting blijkt dat baby's en peuters vaker ernstige brandwonden oplopen in vergelijking met andere leeftijdsgroepen. 

Kinderen tussen de 12 en de 18 maanden oud blijken het meeste risico te lopen op brandwonden. Zorg er daarom altijd voor dat je huis en je omgeving veilig zijn. De meeste brandwonden worden veroorzaakt door:

  • Verbranding door hete vloeistoffen, bijvoorbeeld hete thee, soep of lekkende kruiken. 
  • Verbrandingen door vlammen door brand of het vlamvatten van kleding bij brandende gebouwen, een steekvlam uit de barbecue of door open vuur.
  • Hete stoom, die ingeademd wordt.
  • Elektriciteitsongevallen, met brandwonden als gevolg.
  • Contactverbrandingen door een strijkijzer of kookplaat of andere hete voorwerpen.
  • Chemische stoffen die de huid ernstig kunnen verbranden. Meer dan 30 seconden rook inademen kan al tot ernstige longbeschadiging leiden.

5 tips om brandwonden te voorkomen

1. Pas op met hete koffie of thee. Zorg ervoor dat je een kopje altijd in het midden van de tafel neerzet om ongelukken te voorkomen.

2. Gebruik bij het koken altijd de achterste pitten van de kookplaat. Op deze manier kan je kind er veel minder makkelijk bij.

3. Plaats apparaten die heet kunnen worden altijd achteraan op het aanrecht.

4. Hou aanstekers en lucifers altijd buiten het bereik van kinderen. Zij kunnen geen gevaar inschatten wanneer iets in de brand vliegt.

5. Gebruik kruiken alleen om het bed voor te verwarmen en niet wanneer een baby in bed ligt. Is dit toch noodzakelijk, raadpleeg dan altijd een professional, zoals een huisarts, kraamverzorgende of verloskundige.

Wat te doen bij een brandwond?

Weet je wat je moet doen bij brandwonden? Een goede regel om te onthouden is 'water en de rest komt later'. Let op dat je koelt met lauw zacht stromend water. Afhankelijk van de ernst van de brandwond kun je zelf handelen of moet je 112 bellen.

Onderschat een brandwond nooit: een verbranding van 5% van het huidoppervlak van een kind kan het kind al in levensgevaar brengen. Neem daarom bij twijfel altijd contact op met de huisarts. Bij ernstige verbranding bel je onmiddellijk 112.

Leer adequaat handelen met een van onze EHBO-cursussen. Wist jij dat meer dan 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoed. Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.