De 5 meestgestelde vragen over brandwonden

Categorie:
Brandwonden
Tags:
Brandwonden Tips
Leestijd: 3 min

Een brandwond kan heel vervelend zijn. Behalve dat het flink pijn doet, kun je er ook nare littekens aan overhouden. Livis zet daarom de vijf meestgestelde vragen over brandwonden op een rij. Lees snel verder voor de vragen én de bijbehorende antwoorden! 

Brandwonden: vijf vragen en het antwoord 

Vraag 1 | Wat is een brandwond?

Een brandwond is een verwonding aan de huid die is ontstaan door verbranding. Je kunt hierbij denken aan zonverbranding, maar ook aan een ongeluk met een hete vloeistof zoals kokend water of verbranding door vuur. Ook chemische verbrandingen, contactverbrandingen (aanraken van een strijkijzer of de oven) en verbrandingen door elektriciteit komen voor. 

Vraag 2 | Hoe kun je een brandwond het beste koelen?

Je kunt een brandwond het beste koelen met zacht stromend lauw leidingwater. Is er geen leidingwater in de buurt? Dan volstaat ook water uit een sloot of vijver. Koel de brandwond minimaal 10 minuten, maar liever nog langer. 

Vraag 3 | Wanneer moet je de hulpdiensten bellen?

Onderschat nooit het gevaar van een brandwond. Want wist je dat een verbranding van 5% van het huidoppervlak van een kind al levensbedreigend kan zijn? Neem bij twijfel contact op met de huisarts en bel bij ernstige verbranding meteen met 112. Wacht verdere instructies van de hulpdienst vervolgens af. 

Vraag 4 | Moet je bij brandwonden de kleding van het slachtoffer uittrekken?

De kleren van het slachtoffer mag je niet zomaar uittrekken. Als je dit wel doet, heb je kans dat je een deel van de huid meetrekt. Mocht de situatie dusdanig slecht zijn, doe dan meteen een beroep op de hulpdiensten en volg de instructies op. 

Vraag 5 | Mag je brandblaren doorprikken? 

Een brandblaar kun je het beste niet doorprikken. Kapotte blaren vormen een ingang voor bacteriën en zorgen voor vochtverlies. 

Wil je meer weten over brandwonden en hoe jij slachtoffers met brandwonden op de juiste manier kunt helpen? Volg dan de cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen of EHBO bij Volwassenen en leer alles over dit onderwerp! 

Tip: meer dan 80% van de zorgverzekeraars vergoedt deze cursussen. Bekijk hier of jij ook voor een vergoeding in aanmerking komt.