Hangt er een AED bij jou in de buurt?

Categorie:
Hart EHBO AED
Tags:
Tips AED
Leestijd: 3 min

We weten allemaal hoe belangrijk het is om een AED in de buurt te hebben. Elke seconde telt immers bij hartfalen. Eén op de drie Nederlanders heeft echter geen idee waar de dichtstbijzijnde AED hangt. Dit blijkt uit een peiling van de Hartstichting. 

Iedere week worden zo’n 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Dit kan zomaar jouw buurman, partner of vriend(in) zijn. Weet jij waar je de dichtstbijzijnde AED in de buurt kunt vinden? 

Waar hangt de dichtstbijzijnde AED?

Heb je zelf geen AED? Dat hoeft niet te betekenen dat je er gelijk één moet aanschaffen. Het kan namelijk zijn dat er een AED beschikbaar is binnen de 6-minuten zone. Doe eens navraag in de buurt, misschien hangt er een AED in de supermarkt of in een zorginstelling bij jou in de buurt. 

Een AED in de buurt: iets voor jouw woonwijk?

Heb je een AED gevonden in jouw buurt? Wat fijn! Maar is deze ook dag en nacht beschikbaar? Een AED die in een supermarkt staat, is na werktijd vaak niet meer bereikbaar. Wat als dan iemand een hartstilstand krijgt? Gelukkig is er een andere oplossing voor handen. Regel met je buurtbewoners een AED voor de buurt die dag en nacht bereikbaar is. Ook bij Livis kun je terecht voor het aanschaffen van een AED.

Vergoedingscheck

Registreer de AED

Van veel AED’s is het onbekend waar ze hangen. Dit komt doordat niet alle aangeschafte AED’s geregistreerd worden. Daardoor is het soms moeilijker om een AED in de buurt te vinden. Registreer daarom je AED via landelijke oproepsysteem HartslagNu en zorg ervoor dat hij 24/7 beschikbaar is.

Weet jij hoe je een AED moet gebruiken?

Als je weet waar de dichtstbijzijnde AED is, is het ook belangrijk dat je weet hoe je een AED moet gebruiken. In principe vertelt de AED je alle stappen die je moet nemen tijdens de reanimatie, maar het kan fijn zijn om hier al eerder mee te oefenen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoeden? Check hier jouw voordeel.