Hoe stop je een bloedneus?

Categorie:
Bloedneus Bloed
Tags:
Tips Bloedneus
Leestijd: 2 min

Een bloedneus is vaak onschuldig, maar wel erg vervelend. Hoe stop je een bloedneus? Wat als een bloedneus toch niet zo onschuldig blijkt te zijn, wat doe je dan? Lees meer over wat je het beste kunt doen wanneer jij of iemand in je omgeving last heeft van een bloedneus.

Kantel het hoofd licht voorover

Het is belangrijk om als eerst het hoofd licht voorover te houden. Zo komt het bloed niet via de keel in de maag, hier kan je namelijk erg misselijk van worden.

Snuit de neus

Snuit één keer je neus. Door de neus te snuiten worden stolsels verwijderd. Bovendien zorgt deze handeling ervoor dat de bloedvaatjes beter dichtgedrukt worden.

Knijp de neus 5 minuten dicht

Knijp ongeveer 5 minuten met duim en wijsvinger de neusvleugels tegen het neusschot dicht. Let op! Houd het hoofd licht voorover gebogen.

Beoordeel of het bloeden is gestopt

Gaat de bloedneus niet over? Doe dit nog twee keer 5 minuten. Als het dan nog niet over is, bel je de huisarts voor advies.

Wat als de bloedneus niet onschuldig is?

Een bloedneus is vaak onschuldig letsel. Deze kan ontstaan door bijvoorbeeld de warmte of door een stoot tegen de neus. Echter kan een bloedneus ook het gevolg zijn van letsel aan de hersens.

Door hersenletsel kan er vocht of bloed uit de neus lopen. Dit is een ernstige situatie. Indien de bloedneus is ontstaan ten gevolge van hersenletsel, bel je direct 1-1-2. Bij het vermoeden op hersenletsel laat je het slachtoffer altijd stil liggen.

Zeker wanneer een bloedneus niet onschuldig is, dan is het belangrijk om te weten wat je moet doen. Wil je hier meer over weten? Volg een EHBO-cursus via Livis. Klik hier om naar het overzicht te gaan.