In welke gevallen kan je 1-1-2 bellen?

Categorie:
EHBO
Tags:
Spoed 112
Leestijd: 2 min

Er zijn verschillende professionele hulpdiensten die jij kan inschakelen in een noodsituatie. Professionele hulpdiensten zijn bijvoorbeeld de ambulance, artsen, specialisten uit het ziekenhuis of huisartsen. Alleen wanneer bel je 1-1-2?

Situaties waarin je direct 1-1-2 belt

Er kunnen zich allerlei situaties voordoen waarbij je 112 moet bellen. Indien je bijvoorbeeld getuige bent van een misdrijf of als iemand zich in een levensbedreigende situatie bevindt. Een levensbedreigende situatie houdt bijvoorbeeld in als iemand bewusteloos is, een shock heeft, het hevig benauwd heeft, een ernstig allergische reactie heeft opgelopen, bloed ophoest of ernstige brandwonden heeft.

Bij twijfel 1-1-2 bellen

Je kan in verschillende situaties 1-1-2 bellen. Misschien dat het slachtoffer je kan vertellen wat er is gebeurd en kan jij aan de hand daarvan de ernst bepalen. Ook kan het zijn dat je niet goed kan inschatten wat de ernst van de situatie is. Bel dan alsnog 1-1-2. Aan de telefoon kan je de situatie toelichten. Degene die je aan de telefoon hebt, kan dan inschatten of het slachtoffer professionele hulp nodig heeft.

Alvast eerste hulp verlenen

Voordat de professionele hulpdiensten er zijn, kan je alvast eerste hulp verlenen. Een wond kan je stelpen, een brandwond koelen en bij iemand met een hartaanval kan je direct starten met reanimeren. Alleen weet jij wat je moet doen om goede eerste hulp te verlenen? Leer het in onze EHBO-cursus.

.