Inhoud EHBO-kit voor thuis

Categorie:
EHBO
Tags:
Tips EHBO EHBO-doos
Leestijd: 4 min

Het is belangrijk om een EHBO-kit thuis te hebben liggen. De meeste ongelukken gebeuren namelijk in en rondom huis. Bij een ongeval is het belangrijk om snel de juiste spullen bij elkaar te hebben. Een verbanddoos bevat allerlei hulpmiddelen voor veel voorkomende ongevallen in en om het huis.

Is jouw EHBO-kit nog up-to-date?

Of op zoek naar een EHBO verbanddoos? Bestel hem hier 

Zo ziet de inhoud van een verbanddoos er uit

Doos latex handschoenen (100 stuks)

Latex handschoenen beschermen zowel jouzelf als het slachtoffer. Door beschermende handschoenen te gebruiken, kom je niet in aanraking met lichaamsvocht, uitscheidingen of met bloed. Daarnaast zorg je dat de wond van het slachtoffer niet besmet raakt met slechte bacteriën van jouw handen. Was je handen voordat je de handschoenen aantrekt. Na eenmalig gebruik is het belangrijk om de handschoenen weg te gooien.

Verbandschaar

Een verbandschaar is geen normale schaar. Een verbandschaar herken je aan de gebogen vorm aan het eind van de schaar en de platte poot bij de schaarpunt. Met deze schaar kan je tape knippen. De platte poot bij de schaarpunt is een handig hulpmiddel voor als je iets onder het verband of de tape wilt schuiven. Doordat deze poot stomp is, loop je minder snel risico op het aanbrengen van beschadigingen bij iemand. 

Heb je de verbandschaar gebruikt? Maak deze daarna goed schoon! Hiervoor kan je bijvoorbeeld Dettol of alcohol en watten gebruiken. Zo voorkom je dat bacteriën zich opeenhopen en in een wond terecht komen.

Desinfectant

Een uitglijder over de stoep, een snee door een mes of een beet van een hond. Het zijn allerlei situaties waarbij je een beet, een snee, een open wond of een schaafwond oploopt, en deze verwondingen gaan altijd gepaard met heel veel bacteriën.

Spoel de wond met drinkbaar (leiding) water, en ontsmet de huid rond de wond. Het ontsmettingsmiddel beschadigd ook gezonde cellen en een wondgenezing zal dus langzamer gaan als deze ontsmet is.

Als de wond erg vies is, kun je bij kleine wonden kiezen om toch te ontsmetten. Bij grote wonden kun je het beste het advies van de huisarts opvolgen.

Beademingsdoekje

Mond-op-mond beademing is niet heel hygiënisch. Het slachtoffer of de hulpverlener kan een koortslip hebben of bloed in de mond hebben. Een beademingsdoekje biedt hygiëne.

Splinterpincet

Een pincet is onmisbaar onderdeel in een EHBO-doos. Een splinterpincet is ongeveer 10 centimeter groot en loopt uit in een smalle punt. Een pincet is geschikt om gedetailleerd werk mee te verrichten. Denk hierbij aan het verwijderen van een houtsplinter of een stukje glas.

Zorg dat de pincet altijd schoon is. Maak de pincet schoon met desinfecterende middelen.

Leukoplast tape 2,5 cm x 5 m

Leukoplast is sterke tape. Deze tape is bedoeld voor comfort en ondersteuning. De tape zorgt ervoor dat grote verbanddelen op z’n plek gehouden worden.

30 pleisters

Een EHBO-doos kan niet zonder een mooie voorraad aan pleisters. Een kleine verwonding loop je in het alledaagse leven snel op. Je snijdt tijdens het koken in je vinger, je kind stoot zijn teen heel hard of je partner loopt een kleine verwonding aan z'n hoofd op door klussen.

Pleisters beschermen de wond tegen bacteriën van buitenaf en versnellen het genezingsproces.

Snelverband

Snelverband is, zoals de naam zegt, geschikt voor snel handelen. Haal je jouw been open aan een scherp voorwerp? Snelverband is hetgeen wat je nodig hebt uit je EHBO-doos. Snelverband is ervoor om de wond steriel te verpakken. Daarnaast houdt het vuil en bacteriën tegen.

Het is handig om de volgende soorten snelverband in bezit hebben: 6 x 8 centimeter, 8 x 10 centimeter en 10 x 12 centimeter.

Gaaskompres steriel

Gaaskompres steriel weert vuil en bacteriën. Gaaskompres is bedoeld voor kleine (vuile) wondjes. De volgende steriele gaaskompressen kunnen niet missen in jouw EHBO-koffer: 1/16 5 x 7,5 centimeter, 5 x 5 centimeter en 10 x 10 centimeter.

Metalline kompres

Een metalline kompres staat ook wel bekend als metalline gaas. Deze moet met de metaal zijde op de wond geplaatst worden. Een metalline kompres heeft veel goede eigenschappen; het is ventilerend, neemt vocht op en blijft niet aan de wond plakken. Dit gaas is bedoeld voor brandwonden en het verbinden van schaafwonden. Altijd eerst spoelen met water.

De volgende Metalline kompressen kunnen niet missen in jouw EHBO-koffer: 8 x 10 centimeter en 10 x 12 centimeter.

Hydrofiel Zwachtel

Hydrofiel Zwachtel is een elastisch rolletje verband en gebruik je om diverse verwondingen beter te verbinden. Met deze zwachtel zorg je ervoor dat het gaasje beter zit. Daarnaast verkleint hydrofiel zwachtel het risico op infecties, doordat het verband sterk vocht opnemend is.

De volgende Hydrofiel Zwachtels kunnen niet missen in jouw EHBO-koffer: 6 x 4 centimeter en 8 x 4 centimeter.

Veiligheidsspelden

Bij het vullen van een EHBO-koffer worden de veiligheidsspelden vaak vergeten. Toch zijn ook deze producten onmisbaar in de EHBO-doos. Veiligheidsspelden zijn bedoeld voor het goed vastmaken van bijvoorbeeld kleding ter ondersteuning van een letstel.

Ideaal Zwachtel

Een ideaal zwachtel is bedoeld voor het aanleggen van een (steun)verband bij een verstuiking of een (ernstige) bloeding. Een ideaal zwachtel is van katoen en bevat heel weinig rek. Doordat het verband niet rekbaar is, kun je deze goed gebruiken om lichte druk uit te oefenen bij een kneuzing of een verstuiking en om het bloed te stelpen bij een open wond.

De volgende zwachtels kunnen niet missen in jouw EHBO-koffer: 8 x 5 centimeter en 10 x 5 centimeter.

Plat wondsnelverband

Een plat wondsnelverband is steriel, neemt vocht op en blijft niet aan de wond plakken. Aan beide zwachtels is een stuk kleefpleister bevestigd. Hiermee kan je verband snel en eenvoudig aanbrengen. Het ideale aan dit verband is dat deze eenvoudig zelf aan te brengen is.

Tekenverwijderset

Een tekenverwijderset mag niet missen in de EHBO-doos voor thuis. Indien jij, jouw kind of partner een teek heeft, moet deze binnen 24 uur verwijderd worden.

Wil jij niet alleen je EHBO-doos, maar ook je EHBO kennis op oprde hebben? Volg nu een EHBO-cursus via Livis. Klik hier voor het overzicht.