Inhoud EHBO-kit voor thuis

Categorie:
EHBO
Tags:
Tips EHBO EHBO-doos
Leestijd: 4 min

Misschien heb je het al wel eens meegemaakt, een ongelukje in huis! In een moment van chaos en paniek is het fijn om een goed gevulde en complete EHBO-doos bij de hand te hebben. Hieronder bespreken wij een aantal voorwerpen die handig zijn om in jouw EHBO-kit te hebben zitten. Uiteraard mag je deze naar eigen wens aanvullen. Maar zorg dat je niet mis grijpt. Lees je mee?

Een EHBO-doos: een overzicht van handige voorwerpen

Pleistersetje

Het klinkt zo logisch, maar een EHBO-kit kan echt niet zonder een pleistersetje. Een kleine verwonding loop je in het alledaagse leven snel op. Je snijdt tijdens het koken in je vinger, je kind stoot zijn teen heel hard of je partner loopt een kleine verwonding aan z'n hoofd op door het klussen. Pleisters beschermen de wond tegen bacteriën van buitenaf en versnellen het genezingsproces.

Gaaskompres Steriel (5 x 5 cm & 10 x 10 cm)

Een gaaskompres steriel weert vuil en bacteriën en is bedoeld voor kleine (vuile) wondjes. Een gaaskompres bestaat in een klevende en niet klevende variant. Een niet klevende variant blijft niet aan de wond plakken als je deze na een dag of twee wilt vervangen of wilt verwijderen.

Alupad: steriel en niet verklevend wondkompres (10 x 10 cm)

Een Alupad is ontwikkelt voor de wondverzorging van brandwonden. Brandwonden zijn namelijk erg gevoelig voor het vastplakken aan een gewoon kompres. Met de komst van niet verklevende kompressen (die hetzelfde doen als de Alupad) is deze eigenlijk overbodig geworden.

 

Gerol snelverband (6 x 8 x 10 cm)

Haal je jouw been open aan een scherp voorwerp? Snelverband is dan wat je nodig hebt. Het is er namelijk voor bedoeld om de wond snel en steriel te verpakken. Daarnaast houdt het vuil en bacteriën tegen. Een snelverband is een niet verklevend kompres dat al vast op een zwachtel is vastgemaakt, waardoor hij snel kan worden gebruikt. Een snelverband is voornamelijk bedoeld voor ledematen. Bij gewrichten, het torso en bij grote wonden kan je beter losse kompressen en zwachtels gebruiken.

Hydrofiel zwachtel (4, 6, 8 cm)

Een hydrofiel (vochtopnemend) zwachtel is een elastisch rolletje verband en gebruik je om diverse verwondingen beter te verbinden. Op het letsel leg je eerst een steriel gaasje die je dan met een hydrofiel zwachtel vastlegt. Een hydrofiel zwachtel verkleint het risico op infecties, doordat het verband sterk vocht opnemend is. Een hydrofiel zwachtel is licht elastisch en bedoeld om vast te leggen op de wond, om verergering van het letsel tegen te gaan.

Hechtpleister

Een hechtpleister is een plakstrip waarmee je zwachtels kunt vastzetten. Er bestaan verschillende soorten hechtpleisters. Ben je gevoelig voor latex? Zorg dan dat je de verpakking voor een gevoelige huid pakt.

Eerste hulp handschoenen

Handschoenen zijn niet alleen voor de veiligheid van de hulpverlener bedoeld, maar zorgen er ook voor dat de wonden van het slachtoffer niet besmet worden met de bacteriën die op de handen van de hulpverlener zitten. Gebruik de handschoenen altijd wanneer er lichaamsvloeistoffen vrij komen of als het slachtoffer open wonden heeft. 

Pincet, spits

Een pincet is een onmisbaar onderdeel in een EHBO-doos. Een splinterpincet is ongeveer 10 centimeter groot en loopt uit in een smalle punt. Een pincet is geschikt om gedetailleerd werk mee te verrichten. Denk hierbij aan het verwijderen van een houtsplinter of een stukje glas. Zorg dat de pincet altijd schoon is, maak de pincet schoon met een desinfecterend middel voordat en nadat je deze gebruikt.

Verbandschaar

Een verbandschaar is geen normale schaar. Je herkent een verbandschaar aan de gebogen vorm aan het eind van de schaar. Hiermee kan je tape knippen. De platte poot bij de schaarpunt is een handig hulpmiddel voor als je iets onder het verband of de tape wilt schuiven. Doordat deze poot stomp is, loop je minder risico om de huid van het slachtoffer te beschadigen. Maak de verbandschaar voor en na gebruik altijd goed schoon met desinfecterend middel. Zo voorkom je dat bacteriën zich ophopen en in een wond terecht zouden komen. Deze schaar is ook als kledingschaar te gebruiken.

Huid desinfectiemiddel en alcohol doekje

Een huid desinfectiemiddel is er voor bedoeld om de huid te desinfecteren op het moment dat er geen drinkbaar water is om de wond schoon mee te spoelen. Een alcohol doekje kan je gebruiken om makkelijk een pincet schoon te maken of om een wond na een tekenbeet mee te ontsmetten.

Daarnaast kan je ook de volgende voorwerpen in de EHBO-kit doen:

 • Tekentang
 • Ideaal zwachtel/universeel zwachtel
  > voor het aanleggen van drukverbanden bij bloedingen
 • Vingerverband/Vinger BOB
  > voor het verbinden van vingers
 • Hechtpleisters/zwaluwstaartjes
  > voor wijkende wonden
 • Coldpack
  > voor verstuikingen en kneuzingen
 • Isolatiedeken
  > om het slachtoffer tegen warmte of kou te beschermen

Veel succes met het (her) vullen van je verbanddoos. Wil je meer weten over wat je precies moet doen als er iets gebeurd en ook je EHBO kennis op orde hebben? Tijdens de cursus EHBO bij Volwassenen leer je zelfverzekerd en adequaat handelen en alles toepassen in de praktijk. Je start met een online theorie en volgt daarna een praktijksessie bij jou in de buurt.. Geef je snel op! Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Kijk hier of dat ook in jouw geval zo is.