Jan werd gered door reanimatie tijdens Tomorrowland

Categorie:
Reanimatie
Tags:
Tips Reanimantie EHBO
Leestijd: 3 min

Jan was rustig aan het werk op het festival Tomorrowland in België toen het noodloot toesloeg. Binnen enkele seconden lag hij op de grond met een hartstilstand. Gelukkig kon hij gelijk gereanimeerd worden en is het goed afgelopen. Wij hadden een gesprek met Jan over zijn ervaring. 

Kun je vertellen wat er op het festival is gebeurd?

Op Tomorrowland was ik aan het opbouwen toen ik plotseling onwel werd. Daarna kan ik me niks meer herinneren. Het volgende moment werd ik gereanimeerd door een aantal mensen van het ECC* waar we op dat moment aan het opbouwen waren. Het is een geluk bij een ongeluk, maar ik was op een locatie waar ambulancepersoneel dichtbij was. Met drie ambulances en een trauma-ambulance is het gelukt om mij in leven te houden.

Was er snel iemand ter plaatse om je te helpen?

Ik voelde me niet lekker en toen ging het gelijk mis, ik raakte buiten bewustzijn. Er waren gelijk mensen aanwezig om mij te reanimeren. Dit was nog vóórdat het ambulancepersoneel ter plaatse was. Een jaar daarna heb ik mijn hulpverleners gesproken over het moment. Ze gaven aan een training te hebben gevolgd, maar dit was de eerste keer dat ze hem hebben moeten toepassen.

Wat zijn de gevolgen van de hartstilstand geweest?

Uiteindelijk heb ik door de hartstilstand een zuurstoftekort gehad. Hierdoor hebben ze mij in het ziekenhuis in een kunstmatige coma gehouden. Na twee dagen ben ik hier uit gehaald om te kijken of er onherstelbare schade zou zijn. Gelukkig was dit niet het geval. Daarna heb ik wel een longontsteking opgelopen en een open hart operatie gehad. Ook heb ik een ICD** waardoor ik in de toekomst nooit meer een hartstilstand zal krijgen.

Je hebt zelf gelijk een aantal AED’s besteld. Waarom vind je dit zo belangrijk?

Het is belangrijk dat je iets kunt betekenen wanneer iemand in de problemen komt. Mijn personeel wordt getraind zodat ze de AED op elk moment kunnen gebruiken en ze kunnen reanimeren wanneer dit nodig is. Als we ook maar één iemand kunnen helpen, dan zijn we blij. We laten onze klanten tegenwoordig weten dat we een AED en getraind personeel hebben.

Heb je hiervoor zelf weleens een EHBO-cursus gedaan?

Een EHBO-cursus volgen was iets wat ik steeds voor mij uitschoof. Pas als je ermee wordt geconfronteerd, begrijp je de noodzaak van de situatie. Nu begrijp ik pas echt goed wat het betekent om een goede cursus te volgen en hoe je het verschil kan maken tussen leven en dood.

Binnen enkele seconden kunnen hartfalen je fataal worden. Zorg dat je op tijd weet wat je moet doen, zodat je adequaat kan handelen. Volg de cursus EHBO voor Volwassenen via Livis en maak het verschil bij levensbedreigende situaties.

* ECC is de centrale plek van waaruit onder andere hulp-en veiligheidsdiensten worden aangestuurd.
** Een ICD is een apparaatje dat ingrijpt bij gevaarlijke hartritmestoornissen. De ICD geeft een schok om het normale hartritme te herstellen. Hiermee voorkom je een hartstilstand.