Jan werd gered door reanimatie tijdens Tomorrowland

Categorie:
Reanimatie
Tags:
Tips Reanimantie
Leestijd: 3 min

Jan Miltenburg was rustig aan het werk op festival Tomorrowland in België toen het noodloot toesloeg. Binnen enkele seconden lag hij op de grond met een hartstilstand. Gelukkig kon hij gelijk gereanimeerd worden en heeft het verhaal een happy end. Het interview met Jan lees je hieronder.

Kun je vertellen wat er op het festival is gebeurd?

Op Tomorrowland was ik aan het opbouwen toen ik plotseling onwel werd. Meer weet ik niet, want het licht ging letterlijk uit. Het volgende moment werd ik gereanimeerd door een aantal mensen van het ECC* waar we op dat moment aan het opbouwen waren. Het is een geluk bij een ongeluk, maar ik was op een locatie waar ambulance personeel dichtbij was. Met 3 ambulances en een trauma-ambulance is het gelukt om mij in leven te houden.

Wat was jouw rol op het festival?

Ik ben eigenaar van een technisch facilitair bedrijf en wij leveren onder andere faciliteiten voor televisieprogramma’s. Op het moment dat ik onwel werd was ik bezig met opbouwen voor het festival.

Hoe snel merkte je dat het mis ging?

Zodra ik aangaf dat ik me niet lekker voelde, raakte ik buiten bewustzijn.

Was er snel iemand ter plaatse om je te helpen?

Er waren gelijk mensen aanwezig om mij te reanimeren. Dit was nog vóórdat het ambulance personeel ter plekke was. Een jaar daarna heb ik ze gesproken over het moment. Ze gaven aan een training te hebben gevolgd, maar dit was de eerste keer dat ze hem hebben moeten toepassen.

Wat zijn de gevolgen van de hartstilstand geweest?

Uiteindelijk heb ik door de hartstilstand zuurstof tekort gehad. Hierdoor hebben ze mij in het ziekenhuis in een kunstmatige coma gehouden. Na twee dagen ben ik hier uit gehaald om te kijken op welke manier ik er uit zou komen en of er onherstelbare schade zou zijn. Gelukkig ben ik er goed uit gekomen. Daarna heb ik wel een longontsteking en een open hart operatie gehad. Ook heb ik een ICD** waardoor ik in de toekomst nooit meer een hartstilstand zal krijgen.

Je hebt zelf gelijk een aantal AED’s besteld. Waarom vind je dit zo belangrijk?

Het is zo belangrijk dat je iets kunt betekenen wanneer iemand in de problemen komt. Mijn personeel wordt getraind zodat ze de AED op elk moment kunnen gebruiken en ze reanimatie kunnen toepassen op momenten dat het nodig is. Als we ook maar één iemand kunnen helpen, dan zijn we blij. We laten onze klanten tegenwoordig weten dat we een AED en getraind personeel hebben.

Heb je hiervoor zelf weleens een EHBO cursus gedaan?

Het was iets wat ik steeds voor mij uitschoof. Pas als je ermee wordt geconfronteerd, begrijp je de noodzaak van de situatie. Nu begrijp ik pas echt goed wat het betekent om een goede cursus te volgen en hoe je het verschil kunt maken tussen leven en dood.

Binnen enkele seconden kunnen hartfalen je fataal worden. Zorg dat je op tijd weet wat je moet doen, zodat jij die helpende hand kunt zijn. Volg de cursus EHBO voor Volwassenen via Livis en maak het verschil in levensbedreigende situaties.

* ECC is de centrale plek van waaruit onder andere hulp-en veiligheidsdiensten worden aangestuurd.
** Een ICD is een apparaatje dat ingrijpt bij gevaarlijke hartritmestoornissen. De ICD geeft een schok om het normale hartritme te herstellen. Hiermee voorkom je een hartstilstand.