5 vragen en antwoorden over kinderziektes en corona

Categorie:
Kinderziekten
Tags:
EHBO Kinderen
Leestijd: 3 min

Kinderziekten en corona: twee begrippen die de laatste tijd steeds vaker worden genoemd en steeds meer vragen oproepen in Nederland. Livis heeft daarom de 5 meest gestelde vragen over het coronavirus en kinderziekten voor je op een rijtje gezet en geeft er meteen antwoord op. Lees snel verder!

De kinderziekte Kawasaki: wat is dat precies?

De kinderziekte Kawasaki is een zeldzame ontsteking van de bloedvaten. Deze ziekte kan zich op verschillende manieren manifesteren: van koorts en huiduitslag tot buikpijn en mogelijke hartklachten.

Kan het coronavirus bij kinderen zorgen voor een ernstige ontstekingsreactie?

Vanuit het buitenland komen berichten over een aantal kinderen waarbij een ernstige ontstekingsreactie is geconstateerd. Deze kinderen kregen huiduitslag, koorts en ontstekingen rond het hart. Deze verschijnselen doen denken aan de ziekte van Kawasaki, maar vooralsnog is er geen verband tussen het coronavirus en Kawasaki gevonden. 

Moet ik mijn kinderen in deze tijd nog wel laten vaccineren tegen kinderziektes?

Volgens het RIVM is het raadzaam om kinderen ook tijdens de coronacrisis te laten vaccineren. Stel je bijvoorbeeld de 14-maandenprikken uit, dan geeft dat risico op ziekten zoals mazelen en hersenvliesontsteking door meningokokken. Heeft je kind of iemand anders binnen het gezin koorts en staat er een vaccinatie gepland? Raadpleeg het consultatiebureau dan voor advies.  

Mag een kind met hooikoorts naar school of naar de opvang? 

In principe mag een kind met hooikoorts gewoon naar school toe. Omdat de klachten die bij hooikoorts horen (denk bijvoorbeeld aan niezen) ook voor kunnen komen bij het coronavirus, is het verstandig om dit wel altijd eerst te bespreken met de leiding. 

Ik wil meer leren over veelvoorkomende kinderziektes. Waar moet ik dan zijn?

Kennis opdoen over kinderziekten die vaak voorkomen is altijd een goed idee. Zo kun je bij Livis bijvoorbeeld de online cursus Herken Kinderziekten volgen. In 2 uur tijd leer je de symptomen van 18 verschillende kinderziektes herkennen en ontdek je wat je kan doen om je kleintje te helpen. 

Wil je meer weten over het verlenen van eerste hulp tijdens de corona-crisis? Lees dan ook het artikel 'EHBO in tijden van corona: waar moet je op letten?'

Bron: RIVM