Symptomen voedselvergiftiging

Tags:
Voedselvergiftiging
Leestijd: 2 min
Een voedselvergiftiging is een onaangename ziekte die regelmatig voorkomt. Deze ziekte kun je oplopen door het eten van voedsel of het drinken van water dat een virus, bacterie of andere stof bevat die ziekte veroorzaakt.

Hoe herken je voedselvergiftiging?

In de meeste gevallen kun je niet direct aan je maaltijd merken dat deze bacteriën of virussen bevat. Vergiftigd voedsel heeft namelijk niet altijd een andere smaak dan je normaal bent gewend. Voedselvergiftiging is vaak een paar uur na het nuttigen van de maaltijd merkbaar, maar dit kan ook een aantal dagen duren. Voedselvergiftiging is daarom lastig te herkennen, maar brengt wel kenmerkende symptomen met zich mee. Veel voorkomende voedselvergiftiging symptomen zijn braken, diarree en buikkrampen.

Wat te doen bij voedselvergiftiging?

Als je voedselvergiftiging hebt opgelopen, is het belangrijk om goed te drinken. De kans op uitdroging is namelijk aanwezig. Als je regelmatig moet overgeven, kun je het beste steeds kleine hoeveelheden tot je nemen. Meestal ben je na vier dagen weer de oude en zul je geen last meer hebben van voedselvergiftiging symptomen. Mocht je ernstige symptomen hebben, is het aan te raden om bij een dokter langs te gaan.

Voedselvergiftiging voorkomen

Door hygiënisch met je voedsel om te gaan, kunnen voedselvergiftigingen worden voorkomen. Bewaar je maaltijden altijd op een goede manier en sluit houdbare voedingswaren af. Bereid je maaltijden op de juiste wijze en zorg ervoor dat je
keukengerei schoon is.
Wil je meer weten over voedselvergiftiging en hoe je hierbij kunt helpen? Schrijf je dan in voor een EHBO-cursus en oefen je opgedane kennis in de praktijk!