Veilig de kerstboom optuigen

Categorie:
Kerst Brand Feestdagen
Tags:
Kerst Veiligheid Kerstboom
Leestijd: 2 min

Een kerstboom is net een brandende fakkel. Staat de boom eenmaal in de brand, dan volgt je woonkamer ook binnen 30 seconden. Volg deze tips van Livis op en verhoog de brandveiligheid in je huis.

 

Geef voldoende water

Een droge kerstboom vat enorm snel vlam door de uitgedroogde takjes en naalden. Voorkom dat je kerstboom snel in brand vliegt en houd de boom vochtig. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de stam van de kerstboom in het water en aarde te zetten en af en toe wat water te geven, net als je plantjes. Minder uitvallende naalden gegarandeerd!  

Kies voor een kerstboom met wortels

We zeiden het al: jouw kerstboom heeft vocht nodig. Een kerstboom met wortels blijft beter gehydrateerd en is daarom een stukje veiliger. Wil je liever geen boom met wortels? Zet de kerstboom dan in een emmer met vochtige aarde.

Houd de naalden in de gaten

Bij de aanschaf van een kerstboom is het belangrijk om goed naar de naalden van de boom te kijken. Vallen er bij de aankoop al veel naalden uit? Kies dan een andere kerstboom uit. Heb je al een kerstboom, en worden de naalden na verloop van tijd bruin? Ruim dan zo snel mogelijk de kerstboom weer op. Een droge boom met bruine naalden is namelijk erg brandgevaarlijk!

Zorg voor veilige verlichting

Defecte verlichting is gevaarlijk; het vergroot namelijk het risico op een kortsluiting. Ga je weg van huis, of lekker naar bed? Zorg dan dat altijd de kerstverlichting uitstaat door de stekker uit het stopcontact te halen.

Wil je meer weten over eerste hulp bij brand? Volg dan één van onze EHBO-cursussen, bekijk hier het aanbod! Voor meer tips over een veilige kerstboom én kaarsjes in huis lees je 'Tips voor veilige feestdagen'!