Veilig naar school: tips in het verkeer

Categorie:
Verkeer Fietsen EHBO
Tags:
Tips Veiligeheid Kinderen Fietsen verlichting
Leestijd: 3 min

Als ouder wil je een zo’n veilig mogelijke omgeving voor je kind creëren. Het schoolverkeer is vaak druk en zeker als het eerder donker wordt, moet je extra goed opletten. Een botsing met een fietser, uitglijden over natte bladeren en de gevaren van de dode hoek; een ongeluk zit in een klein hoekje. Met deze 5 tips verhoog je de veiligheid van jouw kind. Lees je mee?

Veilig naar school fietsen: 5 tips

1. Verken routes eerst zelf

Er zijn vaak verschillende routes mogelijk om naar school te fietsen. Het ene pad loopt langs een drukke weg, de andere fietsroute ligt afgelegen tussen de weilanden en weer een andere route gaat door allerlei steegjes en straatjes. Fiets eerst zelf verschillende routes en kijk welke route het veiligste is voor je kind, zo ontdek je eventueel gevaarlijke stukken. 

2. Leer je kind de route aan

Het verkeer is vaak hectisch en met name in de spitsuren kan het flink druk zijn. Je doet er verstandig aan om eerst samen met je kind de fietsroute te oefenen. Onderweg kun jij je kind rustig uitleggen waar hij op moet letten, welke verkeersregels er gelden en waarom het belangrijk is om op veiligheid te letten.

3. Op tijd vertrekken

Het is verleidelijk om zo lang mogelijk uit te slapen en op het laatste moment naar school te fietsen. Alleen gaat het helaas vaak ten koste van de veiligheid van jouw kind. Daarom is het belangrijk dat je kind op tijd vertrekt. Zo kan hij of zij zich volledig focussen op het verkeer.

4. Let op donkere ochtenden en avonden

In de winter wordt het vroeg donker en is het pas laat licht. De fietsende leerlingen zijn daardoor minder goed zichtbaar. Zorg ervoor dat je kind goed opvalt. Met reflecterende kleding en goed werkende fietslampen zorg je voor zichtbaarheid op de weg.

5. Vertel over de dode hoek

Als je zelf auto rijdt ben je gewend om rekening te houden met de dode hoek, maar voor jonge fietsers is dat geen alledaagse zaak. Leg daarom aan je kind goed uit dat een bestuurder een dode hoek heeft en dat hij of zij daarom altijd achter een bus of vrachtwagen moet fietsen en er niet naast.

Leer adequaat handelen met een van onze EHBO-cursussen. Wist jij dat meer dan 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoed. Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.