Waarom je ook als oppas een EHBO-cursus zou moeten volgen

Categorie:
EHBO
Tags:
EHBO Baby's Kinderen
Leestijd: 3 min

Oppassen gaan dagelijks met kinderen om en zijn verantwoordelijk voor ze. Toch zijn zij wettelijk gezien niet verplicht om een EHBO-certificaat te hebben, terwijl dit voor kinderopvang of gastouders wel het geval is. Hieronder geven wij je een aantal redenen waarom wij vinden dat een oppas ook een EHBO-certificaat moet behalen. 

EHBO-certificaat verplicht bij kinderopvang

Al sinds 2015 zijn alle gastouders verplicht om een EHBO-certificaat te hebben. Sinds januari 2018 moeten ook de werknemers van kinderdagverblijven een geldig EHBO-certificaat ‘Eerste Hulp aan kinderen’ hebben gehaald. Hebben zij dit niet? Dan mogen zij tijdens openingstijden niet alleen voor kinderen zorgen, maar moet er iemand in dezelfde ruimte zijn die dit certificaat wel heeft behaald. Deze wet is ingeschakeld om de kwaliteit van de kinderopvang te verhogen en meer aandacht te schenken aan de ontwikkeling van kinderen. 

Waarom zou een oppas een EHBO-certificaat moeten hebben? 

Misschien ben jij zelf wel een oppas of ben je een ouder die regelmatig een oppas inschakelt voor je kind(eren). Dan is de kans groot dat jij of de oppas geen EHBO-certificaat heeft. Misschien heb je hier helemaal niet bij stil gestaan en zie je de waarde niet in van zo’n certificaat. 

Als oppas werk je daarentegen regelmatig met kinderen. Ondanks dit zijn oppassen, in vergelijking tot kinderopvang en gastouders, niet verplicht om een EHBO-certificaat te halen, terwijl ook zij deze kennis hard nodig kunnen hebben. Als je namelijk veel met kinderen werkt, is de kans automatisch groter dat je als oppas betrokken raakt bij een ‘ongeval’ met een kind. Voornamelijk ook omdat kinderen ‘wild’ en onvoorspelbaar zijn. Zo kan het kind bijvoorbeeld in het water zijn gevallen, met zijn/haar hoofd tegen iets aan zijn gelopen of stikken door een legoblokje die hij/zij heeft ingeslikt. Zonder EHBO-Certificaat is de kans zeer groot dat de oppas in eerste instantie niet weet hoe hij/zij moet reageren in deze situatie. Maar juist de eerste paar minuten na een ongeval zijn zo belangrijk!

Dit is de reden waarom wij aanraden om ook als oppas een EHBO cursus te volgen. Met zo’n EHBO cursus leren de oppassen om rustig te blijven en de situatie te overzien. Zij leren hoe ze zo snel en zo goed mogelijk kunnen handelen in crisissituaties zoals bijvoorbeeld verstikking, hartstilstand, verstikking en verdrinking. Dit allemaal ten goede van de kinderen! 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits (Oppassen.nl). Dé oppascommunity van Nederland.