Wat gebeurt er bij onderkoeling?

Categorie:
Winter
Tags:
Onderkoeling Tips EHBO
Leestijd: 2 min

Een te lage temperatuur kan leiden tot een milde of ernstige onderkoeling. Het betekent natuurlijk niet dat kou geheid leidt tot een onderkoeling. Hoe je gekleed bent is van groot belang. Om onderkoeling te voorkomen is belangrijk om goed ingepakt te zijn. Alleen bij een val in het water of bij een flinke sneeuwval kan toch onderkoeling optreden. Wat gebeurt er bij onderkoeling? Lees het in dit artikel.

Ontstaan onderkoeling

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een onderkoeling. Je raakt sneller onderkoeld als de temperatuur laag is, bijvoorbeeld in de winter. Ook kan een hoge luchtvochtigheid, harde wind en weinig beschermde kleding sneller tot een onderkoeling leiden.

Wanneer ben je onderkoeld?

Je spreekt van een onderkoeling als de lichaamstemperatuur onder de 35 graden Celsius komt. In dit geval kan het lichaam zichzelf niet voldoende opwarmen. Bij een onderkoeling is het belangrijk om het lichaam te helpen op te warmen, om verdere onderkoeling te voorkomen.

Wat gebeurt er bij onderkoeling?

Een onderkoeling kan je onderverdelen in een lichte en ernstige onderkoeling. Bij een lichte onderkoeling heeft het slachtoffer een bleke koude huid, rilt, worden de lippen blauw en wordt het slachtoffer moe. Bij een ernstige onderkoeling heeft het slachtoffer het heel erg koud en worden de lippen, handen, oren en tenen blauw. Ook heeft het slachtoffer moeite met bewegen en is de ademhaling langzaam. Kenmerkend aan een ernstige onderkoeling is het niet meer rillen of klappertanden door de kou. Uiteindelijk kan het slachtoffer stoppen met ademhalen.

Stappen die je onderneemt bij een onderkoeling

- Kijk of je veilig bij het slachtoffer kan komen.
- Bij lichte onderkoeling warm je het slachtoffer op door het slachtoffer in warme omgeving te brengen en eventueel - een isoleerdeken eromheen te wikkelen.
- Bij een ernstige onderkoeling schakel je 1-1-2 in. Voorkom dat het slachtoffer verder onderkoeld raakt, maar warm - het slachtoffer ook niet op. Trek bijvoorbeeld natte kleding uit en wikkel het isoleerdeken om het slachtoffer heen. Probeer met de              (isoleer)deken de romp en de armen apart in te pakken. 

Wil jij ook het verschil maken in levensbedreigende situaties? Schrijf je dan snel in! Je vindt hier een overzicht van al onze cursussen. Veel leer-plezier!