Wat kan jij het beste doen bij prikangst?

Categorie:
EHBO
Tags:
EHBO
Leestijd: 2 min

Ben jij of is jouw kind wel eens bang geweest voor een vaccinatie? Misschien ervaar je het wel elke keer als jij een prik haalt, of dat nou de Corona prik is of een andere vaccinatie. Is jouw kind er dagenlang mee bezig voordat hij of zij een vaccinatie krijgt? In deze blog bespreken wij wat prikangst is en wat je het best kunt doen om het te voorkomen. Daarnaast lees je tips over hoe je toch met de angst omgaat. Lees je mee?

Prikangst is heel normaal

Vrijwel iedereen is ergens bang voor. Wellicht heb jij vroeger weleens een vervelende ervaring opgedaan met het halen van een vaccinatie. Misschien vind je naalden gewoon echt niet prettig. Dat is niet gek en eigenlijk heel erg normaal. Het besef dat het niet gek is dat je deze angst hebt zorgt ervoor dat je de situatie kunt relativeren. Het is gewoon even zo.

Eet of drink altijd even iets

Voordat jij of een van jouw kinderen een prik gaat halen is het verstandig om voldoende te drinken. Daarnaast raden we het ook aan om iets te eten voordat je gaat. Daarnaast geeft het RIVM ook aan om geen alcohol te drinken voordat je een prik gaat halen. Zorg even goed voor jezelf, vooral omdat je weet dat je met het halen van de prik meer stress zult ervaren.

Geef het aan als het niet gaat

Ben jij bang voor een vaccinatie? Dan mag jij dit zeker aangeven op het moment dat je geprikt gaat worden. Zo kan jij de mensen om jou heen kan laten weten wat de prikangst met je doet. Het kan zijn dat jij het liever voor je houdt als je angstig bent. Maar het kan juist een opluchting zijn om deze angst te delen. Zo kan er rekening met je worden gehouden op het moment dat de prik wordt gezet. De prikkers zijn getraind om jou wat extra tijd en uitleg te geven op het moment dat je het eng vindt.Voelt het alsof je moet flauwvallen?

Het moment van de prik is daar. Voelt het alsof je moet flauwvallen? Zo ja, dan zijn er een aantal trucs die jij kunt uitvoeren zodat jij je wat beter voelt. Ga zitten op een stoel of ga liggen op de grond als je flauw wordt. Daarnaast kan je ook in je spieren aanspannen, door bijvoorbeeld een vuist te maken. Mocht het nodig zijn kan het ook helpen om even frisse lucht te halen, bespreek dit wel altijd even op het moment dat jij al een prik hebt gehad, bij sommige vaccinaties wordt er gevraagd of je een kwartier in de wachtruimte blijft zitten.

Waar verheug jij je op?

Het kan fijn zijn om je even op iets anders te focussen. Zo kan het prettig zijn om een plan te maken voor ná de prik. Wat voor leuks gaan jij of je kind doen? Stel er iets positiefs en leuks tegenover en blijf hier ook vooral op focussen. Je lichaam ontspant omdat jij aan leuke dingen denkt.

Wil jij graag meer leren over EHBO? Neem een kijkje op www.livis.nl voor ons cursusaanbod. Wist jij dat 80% van de zorgverzekeraars jouw cursus vergoeden? We hopen je snel weer te zien bij een van onze praktijksessies.