Wat te doen bij brandwonden door vuur?

Categorie:
Brandwonden Brand
Tags:
Brandwonden EHBO
Leestijd: 3 min

In de winter zetten veel mensen de open haard aan, branden ze kaarsjes en maken ze het gezellig in huis. Ondanks dat het voor een fijne sfeer zorgt, ligt er ook gevaar op de loer. Een groot gedeelte van de brandwonden wordt namelijk veroorzaakt door vuur en vlammen. Weet jij wat je moet doen bij een brandwond veroorzaakt door vuur? Lees het in deze blog. 

Brandwond voorkomen

In de donkere maanden is het risico op verbranding door vuur en vlammen een stuk groter. Gelukkig kan jij een brandwond voorkomen als je een paar handige tips in gedachten houdt:

  • Zet kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond.
  • Houd kaarsen uit de buurt van je kinderen en huisdieren: zorg dat de wapperende staart van je hond en de nieuwsgierige handjes van je kind de kaars niet kunnen bereiken.
  • Pas op met je kleding in de buurt van vuur: die warme sjaal is heerlijk als het koud is buiten, maar ook extra gevaarlijk rondom open vuur.
  • Zet kaarsen niet in de buurt van brandbare materialen, zoals gordijnen.
  • Houd kaarsen uit de buurt van de verwarming: door de hitte kunnen ze buigen en omvallen.
  • Let goed op tijdens het aansteken van de open haard.

Met de juiste voorzorg kom je veilig de knusse wintermaanden door! 

Behandeling brandwonden

Het belangrijkste om in gedachten te houden bij het behandelen van een brandwond is om zo snel mogelijk de brandwond te koelen met lauw water. Zorg dat de straal niet te hard staat en dat het water niet te koud of te warm is. Geen kraan in de buurt? Zoek een ander waterpunt op, zoals een vijver of water uit een drinkfles.

Koel de brandwond minimaal 10 minuten, maar het liefst langer. Heb je de brandwond goed gekoeld? Bedek de wond dan met steriel verband of een schone doek om de brandwond schoon te houden. Let op: heb je erge last van de wond, heb je een wond rondom je gezicht, hals of luchtwegen, óf twijfel je over de ernst van de wond? Bel dan altijd 112 voor advies en professionele hulp.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoeden? Check hier jouw voordeel.