Welke allergieën zijn er?

Categorie:
Kinderziekten Allergie
Tags:
Tips Allergieen
Leestijd: 3 min

Veel mensen hebben last van allergieën. Van huisstofmijt tot allergieën voor pinda’s en noten. Soms gaat het om een lichte allergie, maar je kunt er ook zo’n last van hebben dat het je dagelijkse leven beperkt. In deze blog bespreken we een overzicht van een aantal veel voorkomende allergieën.

Hooikoorts 

Je kunt allergisch zijn voor stoffen in de lucht. Wanneer je deze stoffen inademt, kan er een allergische reactie ontstaan. Je allergie speelt bijvoorbeeld op wanneer je in de buurt komt van struiken, bomen en onkruid. 

Huisdieren 

Mensen met een allergie voor huisdieren reageren vaak op honden en katten. De haren zorgen er vaak voor dat deze mensen last hebben van jeuk, uitslag en een kriebelende neus. 

Huisstofmijt 

Je bent niet allergisch voor het beestje zelf, maar voor de uitwerpselen van een huisstofmijt. Door het inademen van deze uitwerpselen, terwijl je daar allergisch voor bent, krijg je een reactie. Een vervelende allergie die er zelfs voor kan zorgen dat je kortademig wordt.

Parfum 

Wanneer je allergisch bent voor parfum moet je goed opletten welke verzorgingsproducten je gebruikt. Veel verzorgingsproducten bevatten namelijk parfum. Lees daarom altijd goed de ingrediëntenlijst. 

Contactallergie

Je kunt allergisch zijn voor materialen en stoffen waar je mee in contact komt. Denk hierbij aan nikkel, make-up, shampoo, nagellak, haarverf of latex. Een contactallergie herken je aan jeuk en bultjes op de huid.

Insectenallergie

Wespen, bijen en horzels zijn insecten die bekend staan als insecten die een allergie kunnen veroorzaken. Bij overgevoeligheid voor een insectenbeet kun je ernstige reacties oplopen. De huid zwelt op, jeukt en de steekplek doet pijn. Ook kunnen de ogen en de keel opzwellen waardoor je moeite krijgt met slikken, spreken en ademhalen.

Allergie voor voedingsmiddelen

Allergische reacties op voedingsmiddelen kunnen uitmonden in vervelende reacties, zoals darmklachten of huiduitslag. Ook kan de reactie veel ernstiger van aard zijn. Na het eten van bijvoorbeeld vis of noten kan je een anafylactische reactie krijgen. Bij een ernstige allergische reactie moet je altijd 112 bellen.

Allergie voor geneesmiddelen

Een allergie voor geneesmiddelen komt ook voor. In dit geval reageren mensen op bijvoorbeeld penicilline, insuline, verdovingsmiddelen of contrastvloeistoffen. Het kan een milde reactie oproepen, zoals huiduitslag, maar je kan ook een ernstige allergische reactie krijgen. 


Wil je meer weten over allergieën? Doe de online cursus ‘Ernstige allergie’. In deze cursus leer je meer over verschillende allergieën en hoe je eerste hulp kunt verlenen indien nodig.