Zichtbaarheid in het donker

Tags:
Tips Zichtbaarheid Herfst Winter Kinderen
Leestijd: 2 min

In de 'korte' donkere winterdagen wil je toch in beweging blijven en lekker naar buiten gaan. Zeker nu Nederland op slot zit, zoeken we ons heil buiten. We wandelen, hardlopen, fietsen en skaten er op los in het donker met zijn allen. Heerlijk, maar ook best gevaarlijk! Lees hier hoe jij veilig op pad gaat en goed zichtbaar in het donker bent.

Hardlopen

Hardlopers gaan vaak in de koude donkere seizoenen door met sporten. Door volle werkdagen staat het renschema vaak ingepland in de vroege ochtend of in de avond. Hardlopen in het donker is daarmee moeilijk te voorkomen, maar gelukkig zijn er manieren om zichtbaar te zijn in het donker:

# Loop zoveel mogelijk over goed verlichte voet- of fietspaden. Of loop tegen het verkeer in, zodat je het verkeer aan ziet komen.

# Draag een reflecterend hesje over je kleding of koop reflecterende strepen voor op je kleren. Een reflecterend armbandje vergroot ook je zichtbaarheid.

# Ga voor routes die je al kent. Dan weet je waar opstapjes of obstakels zijn en voorkom je dat je verdwaalt.

# Wil je meer van de weg zien? Koop dan een hoofdlampje. 

# Doe geen muziek in je oren. Zonder muziek hoor je beter wat er om je heen gebeurt.

Fietsen

Pak je graag de fiets, ook als de zon allang onder is? Zorg voor zichtbaarheid:

# Zorg altijd voor verlichting op je fiets. Check altijd voordat je weggaat of je voor- en achterlamp het doen. Je kunt voor extra zichtbaarheid ook reflectie op je spaken zetten.
# Fiets zoveel mogelijk over goed verlichte fietspaden.
# Draag een reflecterend hesje of reflecterende strepen op je kleding. Een reflectie armbandje vergroot ook je zichtbaarheid.
# Let altijd op verkeer. De automobilisten zien je niet altijd goed.

Bescherm je kinderen

Buiten spelende kinderen zijn daarmee nog kwetsbaarder voor het drukke verkeer. Zorg als volgt voor meer zichtbaarheid bij je kinderen:

# Zorg voor reflecterende kleding met een hesje of een armband. Een kind vindt het niet altijd even leuk om met een hesje buiten te spelen, maar soms is het nodig. 
# Vertel je kind om vooral buiten te spelen op goed verlichte plekken.
# Schaf een hoofdlampje aan. Hierdoor ziet het verkeer je kind goed, maar ziet je kind ook randjes en opstapjes op de weg.

Wat als het toch mis gaat? Leer meer over wat je kunt doen als het toch misgaat en volg een EHBO-cursus bij Livis. Klik hier voor het overzicht