Zo ben je goed zichtbaar in het donker

Categorie:
Tips Herfst
Tags:
Tips Zichtbaarheid Herfst Winter
Leestijd: 2 min

Oranje-gekleurde blaadjes, warme jassen en regenbuien: de herfst komt er weer aan. De dagen worden korter en de nachten langer. Je zou denken, hét recept om lekker binnen te blijven. Toch zal ook jij dagelijks te voet of te fiets in het donker naar school, werk of huis moeten. In de donkere maanden gebeuren er jaarlijks veel ongevallen met onverlichte fietsers en voetgangers. Lees hier hoe jij veilig op pad gaat en goed zichtbaar in het donker bent.

Fietsverlichting

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar wordt toch vaak vergeten: fietsverlichting. Het is niet alleen wettelijk verplicht om een werkend voor- en achterlicht te hebben, het is ook erg gevaarlijk om zonder verlichting te fietsen. Elke autobestuurder weet hoe slecht fietsers zichtbaar zijn in het donker. Zorg er daarom altijd voor dat je werkende lichten op je fiets hebt zitten. Zijn je eigen fietslampen kapot? Ook losse lampjes zijn toegestaan. Om verzekerd te zijn van werkende verlichting kan het geen kwaad om altijd losse lampjes met je mee te nemen

Reflecterende kleding

Zonder fiets is het in de wintermaanden nog lastiger om op te vallen op straat. Wanneer je bijvoorbeeld wilt hardlopen, wielrennen, of gewoon te voet op pad gaat, is het daarom belangrijk dat je denkt aan je zichtbaarheid in het donker. Zo kun je bijvoorbeeld je losse fietslampjes bevestigen aan je tas of kleding voor extra veiligheid. Ook werkt het goed om reflecterende kleding aan te doen. Deze stukken ‘lichtgevend stof’ zijn op veel winterse buitenkleding bevestigd. Zo zie je het vaak terugkomen op sportkleding en regenjassen. Handig om in huis te halen dus!

Ook benieuwd naar tips over buiten spelende kinderen in het donker? Lees ons artikel ‘Zichtbaarheid in de herfst en winter’.