Zo ben je goed zichtbaar in het donker

Tags:
Tips Zichtbaarheid Herfst Winter
Leestijd: 2 min

Ook in de donkere maanden stappen we op de fiets en blijven we graag in beweging. Wist je dat er er jaarlijks veel ongevallen gebeuren met onverlichte fietsers en voetgangers? Lees hier hoe jij veilig op pad gaat en goed zichtbaar in het donker bent.

Fietsverlichting

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar wordt toch vaak vergeten: fietsverlichting. Het is niet alleen wettelijk verplicht om een werkend voor- en achterlicht te hebben, het is ook erg gevaarlijk om zonder verlichting te fietsen. Elke autobestuurder weet hoe slecht fietsers zichtbaar zijn in het donker. Zorg er daarom altijd voor dat je werkende lichten op je fiets hebt zitten. Zijn je eigen fietslampen kapot? Ook losse lampjes zijn toegestaan. Om verzekerd te zijn van werkende verlichting kan het geen kwaad om altijd losse lampjes met je mee te nemen

Reflecterende kleding

Zonder fiets is het in de wintermaanden nog lastiger om op te vallen op straat. Wanneer je bijvoorbeeld wilt hardlopen, wielrennen, of gewoon te voet op pad gaat, is het daarom belangrijk dat je denkt aan je zichtbaarheid in het donker. Zo kun je bijvoorbeeld je losse fietslampjes bevestigen aan je tas of kleding voor extra veiligheid. Ook werkt het goed om reflecterende kleding aan te doen. Deze stukken ‘lichtgevend stof’ zijn op veel winterse buitenkleding bevestigd. Zo zie je het vaak terugkomen op sportkleding en regenjassen. Handig om in huis te halen dus!