5 tips om wespen op afstand te houden

Categorie:
Steken
Tags:
Steken Wespensteek
Leestijd: 2 min

Niets is lekkerder dan een uitgebreide barbecue in je achtertuin op een warme zomeravond. Helaas ben jij niet de enige die geniet van de geur van zoete drankjes en lekker eten: ook wespen komen hierop af. Gelukkig zijn wespen niet overal dol op. Nieuwsgierig? Lees hier vijf tips om wespen op afstand te houden. 

Wespen weghouden? Volg deze tips!

Tip 1: Maak een wespenval

Wespen zijn dol op zoetigheid en zullen er alles aan doen om een lekkernij te kunnen proeven. Aan jou de taak om een val te maken waar ze niet meer uitkomen. Een bekende truc is om een lege frisdrankfles op de helft open te knippen en de onderste helft te vullen met een laagje zoete drank, bijvoorbeeld limonade. Keer de bovenste helft om en plaats deze in de onderkant. Wanneer de wesp de limonade heeft bereikt, vindt hij nooit meer een weg naar boven. 

Tip 2: Hang een waterzak op

Het klinkt simpel en dat is het ook! Vul een boterhamzakje of pedaalemmerzak met water, knoop deze dicht en hang de zak op ooghoogte op in je tuin. Het buitenlicht reflecteert op de waterzak wat zorgt voor flikkeringen waar wespen niet tegen kunnen. Heb je geen doorzichtige zakjes in huis? Een tas bedekken met aluminiumfolie heeft hetzelfde effect.

Tip 3: Smeer jezelf in met citronella

Als je geen tijd hebt om wespen in de val te leiden, kun je ook crèmes of oliën kopen waar de beesten niet van houden. Een voorbeeld hiervan is citronella. Wanneer jij jezelf hebt ingesmeerd met een naar citroen-ruikende crème of olie, zullen wespen geheid afstand van je houden. 

Tip 4: Sterke geuren

Terwijl wespen houden van alles wat zoet is, hebben zij een hekel aan een aantal andere uitgesproken geuren. Hierboven noemden we al de geur van citroen, maar wanneer je een schijfje citroen op tafel legt met wat kruidnagel erbij, zijn wespen pas echt ver te zoeken. Ook het ruiken van knoflook, gesnipperde ui en azijn houdt wespen op afstand. Heb je liever iets in de tuin wat lekker ruikt? Plant dan een bosje lavendel of munt. 

Tip 5: Wierook

Niet alleen de sterke geur van wierook zal wespen wegjagen, ook de rook die van het stokje afkomt helpt hieraan mee. Het grijze waas van rook zorgt ervoor dat wespen in de war raken, waardoor ze zoveel mogelijk afstand willen houden van de rokerige plek. Ideaal! 

Wil je goed voorbereid zijn als het toch misgaat? Volg dan onze cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen en leer onder andere wat je moet doen bij steken en beten. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars jouw cursus vergoedt? Doe nu de vergoedingscheck.