Wat moet je doen bij een steek van de hoornaar?

Categorie:
Steken
Tags:
Hoornaar Steken
Leestijd: 3 min

De hoornaar, ook bekend als de paardenwesp, is de grootste wespachtige in Nederland en België. Met zijn roodbruine lichaam dat anderhalf tot twee keer zo groot is als een gewone wesp ziet de hoornaar er eng uit, maar is dat terecht? In principe is een steek van de hoornaar niet gevaarlijk, maar in sommige gevallen moet je opletten. Daarom een lijstje van Livis: wat te doen bij een steek van de hoornaar?  

Hoe herken je de hoornaar?

De hoornaar is een stuk groter dan een gewone wesp en daarmee goed herkenbaar als hij voorbij vliegt. Daarnaast hoor je het beest al van ver aankomen, want hij zoemt veel harder dan je gewend bent van wespen. Wanneer je in Nederland een hoornaar spot, is de kans groot dat je een Europese hoornaar te pakken hebt. Benieuwd waar je hem kan vinden? Vooral in het Oosten en Zuiden van Nederland, waar het bos- en zandachtig is, op droge, holle plekken.

Is de hoornaar gevaarlijk?

De hoornaar is in principe niet gevaarlijk. Door zijn grote angel zijn de steken pijnlijker dan die van een gewone wesp, toch is het gif minder krachtig en daardoor minder gevaarlijk. Een hoornaar komt niet zomaar op je af; pas wanneer je binnen vijf meter van een hoornaarsnest komt, slaat het insect alarm. Wanneer dit gebeurt, wordt het beest agressief en is het in staat om jou te steken. In de meeste gevallen hoef je niet bang te zijn, toch zijn er situaties waarin de hoornaar wel gevaarlijk kan zijn. Namelijk wanneer je wordt gestoken rondom je mond of keel, of wanneer je allergisch bent voor een hoornaarssteek. Lees daarom hoe je een allergie herkent en wat je moet doen bij een steek van de hoornaar.

Dit moet je doen bij een hoornaarssteek

  1. Controleer of het insect zijn angel heeft achtergelaten en trek deze er voorzichtig eruit.
  2. Doe sieraden af als deze in de buurt van de steek zitten. Dit voorkomt dat ze te strak gaan zitten bij een zwelling. Een lokale zwelling van de steek kan zo’n 10 centimeter groot worden en tot 12 uur lang aanhouden. Heb je er langer last van? Raadpleeg dan je huisarts.
  3. Koel de steek met water of een ice pack. 
  4. Gebruik bij huidirritatie een kalmerende zalf met bijvoorbeeld menthol, aloë vera of calendula. 
  5. Raadpleeg je huisarts als je meer dan twintig keer bent gestoken, of als je bent gestoken in je mond of rond je keel, nek of ogen. Als je denkt dat je een hevige acute allergische reactie hebt, bel dan direct 112. Een allergische reactie is te herkennen aan extreme hoofdpijn, diarree, duizeligheid, misselijkheid, braken, koorts, huiduitslag, hevige jeuk, zwelling van het gezicht of ademhalingsproblemen. 
  6. Voel je je de dagen na de steek ziek, of breidt de zwelling uit? Ook dan is het verstandig langs de dokter te gaan. 

Meer weten over het verlenen van eerste hulp? Tijdens de cursus EHBO bij Volwassenen leer je zelfverzekerd en adequaat handelen. Geef je snel op! Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Kijk hier of dat ook in jouw geval zo is.