Alles over de vijfde ziekte

Categorie:
Kinderziekten
Tags:
Tips Kinderen De vijfde ziekte Kinderziekten

Rode wangen en rode vlekjes op de huid van je kind: jouw kleine zou zomaar eens de vijfde ziekte kunnen hebben. In dit artikel vertellen we je van alles over deze besmettelijke kinderziekte. Lees je mee?

Wat is de vijfde ziekte? 

De vijfde ziekte, ook wel erythema infectiosum genoemd, komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 4 tot 10 jaar. De vijfde ziekte wordt veroorzaakt door een virus en wordt net als bij een verkoudheid overgedragen via druppeltjes in de lucht. Na besmetting duurt het ongeveer twee weken voordat de eerste vlekjes verschijnen. In de week voordat de eerste vlekken zichtbaar zijn, is de vijfde ziekte besmettelijk. De periode van besmetting is voorbij zodra je de eerste vlekjes op de huid ziet. Als je de vijfde ziekte hebt, bouwt je lichaam antistoffen op. Hierdoor kun je de ziekte niet opnieuw krijgen. 

Symptomen van de vijfde ziekte 

Kinderen met de vijfde ziekte hebben vaak de volgende symptomen:

  • Verschijnselen van griep, zoals spierpijn en koorts
  • Kleine, rode vlekjes in het gezicht die zich vervolgens verspreiden over het hele lichaam
  • Vuurrode wangen, ook wel slapped cheeks genoemd
  • Jeuk bij de vlekjes

De vijfde ziekte is over het algemeen een milde ziekte die na ongeveer 10 dagen vanzelf weer overgaat. Bij pijn kun je je kindje paracetamol geven en bij jeuk is mentholpoeder vaak een doeltreffend middel. Twijfel je over de situatie of wordt je kind steeds zieker? Raadpleeg dan altijd je huisarts voor advies. 

De vijfde ziekte bij volwassenen 

Hoewel de vijfde ziekte een echte kinderziekte is, komt het soms ook voor bij volwassenen die de ziekte nog nooit hebben gehad. De symptomen bij volwassenen zijn anders dan de symptomen bij kinderen. Zo hebben volwassenen vaak last van pijn en stijfheid in de handen en voeten en weinig tot geen vlekjes. De klachten bij volwassenen duren vaak 1 tot 2 weken. 

De vijfde ziekte en zwangerschap 

De vijfde ziekte kan in de eerste helft van een zwangerschap zorgen voor een iets verhoogde kans op een miskraam. Ben je zwanger en heeft iemand in je omgeving de vijfde ziekte? Neem dan contact op met je huisarts.

Leer adequaat handelen met een van onze EHBO-cursussen. Wist jij dat meer dan 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoed. Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.