Wat moet je doen bij een afgebroken tand?

Categorie:
Tanden
Tags:
EHBO Tanden
Leestijd: 2 min

Tanden zijn kwetsbaar. Bij een val of stoot tegen het gebit kunnen tanden afbreken. Wat kun je dan het beste doen? In deze blog bespreken we de toestand van het slachtoffer, het bewaren van het afgebroken stukje tand en wanneer je de tandarts moet inschakelen. Lees je mee?

Bepaal de toestand van het slachtoffer

Letsel aan de mond is op zichzelf niet erg gevaarlijk, het kan echter wel een gevolg zijn van een groter ongeluk. Denk hierbij aan een auto-ongeluk of een val van de fiets. Voordat je je richt op het letsel aan de mond, is het beter om eerst te achterhalen wat er precies is gebeurd en of er iets ergers aan de hand is. Wanneer de afgebroken tand het gevolg is van een ernstig ongeluk, is het letsel aan de mond minder belangrijk. Richt je dan meteen op de vitale functies van het slachtoffer.

Bewaar het stukje afgebroken tand goed

Het is belangrijk om het afgebroken stukje tand goed te bewaren. Ga daarom op zoek naar het afgebroken stukje tand. Spoel de tand schoon met volle melk. Bewaar de tand vervolgens in de volle melk,  in kokosmelk of in groene thee. Als je dit niet in huis hebt kan je de tand ook bewaren in de mond (niet bij kleine kinderen) of in wat speeksel. Het is belangrijk dat je de wortel van de tand niet aanraakt en de tand ook niet afspoelt met water.

Tandarts inschakelen

Ga zo snel mogelijk naar de tandarts als je tand is afgebroken. De tandarts kan ervoor zorgen dat de tand weer geheeld wordt en zal kijken naar wat er precies moet gebeuren.

Wil je meer weten over kleine en grotere ongelukken en hoe je EHBO moet verlenen? Tijdens de cursus EHBO bij Volwassenen leer je zelfverzekerd en adequaat handelen. Geef je snel op! Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Kijk hier of dat ook in jouw geval zo is.