Alles over het RS-virus

Categorie:
Kinderziekten
Tags:
RS-Virus Kinderen Kinderziekten
Leestijd: 3 min

Het RS-virus is een verraderlijke ziekte. Het lijkt op een verkoudheid door de lichte koorts, de loopneus en de verstopte neus. Alleen wanneer een kind erger moet hoesten, het benauwd krijgt en/of een piepende ademhaling krijgt, gaan de alarmbellen af. Dit zijn symptomen van het RS-virus. Lees snel verder!

Wat is het RS-virus?

Het RS-virus is een infectie aan de luchtwegen. Dit virus wordt overgebracht door kleine druppeltjes in de lucht of via lichamelijk contact. Een kind kan op allerlei manieren het RS-virus oplopen. Door hoesten of niezen of door een knuffel. Voornamelijk kinderen op een kinderdagverblijf kunnen elkaar snel besmetten.

Welke kinderen zijn vatbaar voor het RS-virus?

Het ene kind loopt sneller het RS-virus op dan het andere kind. Er zijn verschillende risicogroepen. Dit zijn baby’s, vroeggeboren kinderen, kinderen met een lage weerstand of kinderen met een chronische ziekte (denk hierbij aan kinderen met een hartafwijking).

Symptomen van het RS-virus

Het RS-virus is vaak niet direct herkenbaar. Het begint met een verkoudheid. Je kind krijgt een loopneus en de temperatuur loopt op. Er lijkt niks aan de hand te zijn. Alleen na een paar dagen kan dit omslaan. Bij het RS-virus krijgt een kind het benauwd. Een baby of jong kind kan dit niet goed aangeven, maar bij benauwdheid zie je dat een kind de neusvleugels wijd spert. Wanneer je dit opmerkt, is het verstandig om de huisarts in te schakelen.

Hoe weet je of een kind het RS-virus heeft?

Het RS-virus kan je niet goed met het blote oog vaststellen. Om te achterhalen of je kind het RS-virus heeft, is snot van het kind nodig. Het ziekenhuis kan met dit snot achterhalen of je kind het RS-virus heeft.

Wat te doen bij RS-virus?

Er is niets dat je kunt doen tegen het RS-virus. Vaak gaat het RS-virus na een tijdje weer over. Houd je kind goed in de gaten. Het is belangrijk dat je tijdig hulp inschakelt wanneer het niet meer goed met je kind gaat. Je kind kan bijvoorbeeld heel erg benauwd raken of ernstig uitdrogen. In dit soort situaties moet je 1-1-2 bellen.

Meer weten over kinderziekten?

Er zijn heel veel kinderziekten. Het RS-virus is er één van. Wil je meer leren over het herkennen van kinderziekten en informatie krijgen over wat je moet doen? Livis heeft de online cursus Herken Kinderziekten ontwikkeld voor (groot)ouders, gastouders en mensen die werken in de kinderopvang. Volg nu de online cursus!