Alles over het RS-virus

Categorie:
Kinderziekten
Tags:
RS-Virus Kinderen Kinderziekten
Leestijd: 3 min

Het RS-virus is een verraderlijke ziekte. Het lijkt op een verkoudheid door de lichte koorts, de loopneus en de verstopte neus. Alleen wanneer een kind erger moet hoesten, hij benauwd wordt en/of een piepende ademhaling krijgt, gaan de alarmbellen af. We bespreken hieronder het RS-virus bij baby's en kinderen. Lees snel verder!

Wat is het RS-virus?

Het RS-virus is een infectie aan de luchtwegen. Dit virus wordt overgebracht door kleine druppeltjes in de lucht of via lichamelijk contact. Een kind kan op allerlei manieren het RS-virus oplopen. Door hoesten of niezen of door een knuffel. Voornamelijk kinderen op een kinderdagverblijf kunnen elkaar snel besmetten.

Welke kinderen zijn vatbaar voor het RS-virus?

Het ene kind loopt sneller het RS-virus op dan het andere kind. Er zijn verschillende risicogroepen. Deze risicogroepen zijn baby’s, vroeggeboren kinderen, kinderen met een lage weerstand of kinderen met een chronische ziekte (denk hierbij aan kinderen met een hartafwijking).

Symptomen van het RS-virus

Het RS-virus is vaak niet direct herkenbaar. Het begint met een verkoudheid. Je kind krijgt een loopneus en de temperatuur loopt op. Er lijkt niks aan de hand te zijn. Na een paar dagen kan dit omslaan en krijgt het kind het benauwd. Een baby of jong kind kan dit niet goed aangeven, maar bij benauwdheid zie je dat een kind de neusvleugels verwijdt. Wanneer je dit opmerkt, is het verstandig om de huisarts in te schakelen.

Is het RS-virus besmettelijk?

Het RS-virus is inderdaad besmettelijk. Als je het RS-virus hebt ben je ongeveer 1 week besmettelijk voor anderen. Kinderen jonger dan 2 jaar blijven ongeveer 4 weken besmettelijk voor anderen. Hierdoor is het bijna onmogelijk om ervoor te zorgen dat anderen mensen het RS-virus niet krijgen. Zo zie je vaak dat als er iemand in een gezin besmet is, de rest van het gezin ook snel besmet raakt.

Hoe weet je of een kind het RS-virus heeft?

Het RS-virus kan je niet goed met het blote oog vaststellen. Om te achterhalen of je kind het RS-virus heeft, zal het ziekenhuis het snot van jouw kind moeten onderzoeken. Op deze manier kan er vastgesteld worden of het kind daadwerkelijk het RS-virus heeft. 

Wat te doen bij RS-virus?

Er is niets wat je kunt doen tegen het RS-virus. Vaak gaat het RS-virus na een tijdje weer over. Houd je kind goed in de gaten. Het is belangrijk dat je tijdig hulp inschakelt wanneer het niet meer goed met je kind gaat. Je kind kan bijvoorbeeld heel erg benauwd raken of ernstig uitdrogen. In dit soort situaties moet je 112 bellen. 

Lees hier het verhaal van Nova, nog geen jaar oud en ze moest al naar het ziekenhuis, ze had namelijk het RS-virus te pakken. 

Leer adequaat handelen met een van onze EHBO-cursussen. Wist jij dat meer dan 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoed. Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.