De Rautekgreep: wat is dat?

Categorie:
tips EHBO
Tags:
EHBO tips
Leestijd: 2 min

De Rautekgreep is een greep die jij leert tijdens een EHBO-cursus. Met deze greep kan jij een slachtoffer op de meest veilige manier verplaatsen. In dit artikel kom je meer te weten over de Rautekgreep, lees je mee?

Het ongeval

Als een slachtoffer is gevallen of een ander ongeluk heeft gehad, dan is het over het algemeen het beste om het slachtoffer op zijn of haar plek te laten liggen. Beweging kan het letsel eventueel verergeren en dit wil je graag voorkomen. Als het slachtoffer alleen kleine huidverwondingen heeft dan mag hij of zij wel verplaatst worden.

Is er bijvoorbeeld een vermoeden van breuken of inwendige bloedingen? Dan is het dus beter om te kijken of het slachtoffer op zijn of haar plek kan blijven liggen. Met de ABCDE-methode leer jij het slachtoffer op de juiste manier benaderen. Het motto ‘do no further harm’ is hier van toepassing, of te wel; probeer verergering van het letsel te voorkomen. Je leert dit allemaal in onze EHBO-cursussen.

Wanneer verplaats je iemand?

Op het moment dat het slachtoffer zich op een plek bevindt waar het letsel door de omgeving verergerd kan worden, dan moet je hem of haar wel verplaatsen. Denk hierbij aan verkeer dat niet te stoppen is, blootstelling aan warmte of aan kou, instortingsgevaar of ontploffingsgevaar. Als een slachtoffer zich op zo’n plek bevindt, dan is het verstandig om hem of haar te verplaatsen naar een veiligere plek. Het is het best als het slachtoffer zichzelf óf met hulp van een hulpverlener kan verplaatsen.

De Rautekgreep

Op het moment dat iemand zichzelf, of met een hulpverlener, niet kan verplaatsen doordat hij of zij bijvoorbeeld bewusteloos is, dan voer je de Rautekgreep uit. De Rautekgreep geeft een zo klein mogelijke kans op extra letsel. Deze greep voer je uit middels een aantal verschillende stappen. Deze stappen kan jij het best leren in een EHBO-cursus waarbij de instructeur je het stap voor stap uitlegt, maar hieronder lees je alvast een voorproefje.

Stappenplan Rautekgreep

  1. Kniel achter het slachtoffer
  2. Duw het slachtoffer in een zittende houding door tegen beide schouders te duwen
  3. Laat vervolgens het slachtoffer tegen jouw lichaam leunen
  4. Schuif je armen onder de oksels van het slachtoffer en pak meteen één van de onderarmen voor zijn borst
  5. Leg je handen, met aaneengesloten vingers en duimen, over een onderarm
  6. Kom in een hurkhouding zo dicht mogelijk tegen het slachtoffer te zitten
  7. Plaats je voeten en knieën aan allebei de kanten van het slachtoffer
  8. Til het slachtoffer op vanuit je benen
  9. Versleep het slachtoffer door achterwaarts weg te lopen uit de gevarenzone


Wil je graag alles weten over hoe je de Rautekgreep toepast? Tijdens onze cursus EHBO bij Volwassenen leer jij alles wat je moet weten. Daarnaast leer je ook zelfverzekerd en adequaat handelen in geval van nood. Wist jij daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Doe hier de vergoedingscheck.