EHBO: Wat kan er misgaan als gastouder?

Categorie:
EHBO
Tags:
EHBO Gastouder
Leestijd: 3 min

Als gastouder kan er een ongeval gebeuren met de kinderen waarop jij past. Als gastouder is het daarom belangrijk om goed te weten wat voor ongelukken er in kleine hoeken kunnen schuilen. Hierin is het belangrijk om een goede training te krijgen zodat je zelfverzekerd kunt handelen mocht er iets voorvallen, zoals bijvoorbeeld het reanimeren van een baby. De EHBO voor gastouders cursus van Livis geeft je al de kennis die je nodig hebt. Hieronder gaan we in op drie dingen die je moet weten als EHBO getrainde gastouder.

Eerste hulp bij ongevallen als gastouder

Als gastouder moet je verplicht in het bezit zijn van een geldig EHBO certificaat, zoals wij aanbieden in de cursus EHBO voor gastouders. Naast dat het goed is om precies te weten wat je moet doen als een van jouw gastkinderen iets overkomt, is het ook heel prettig voor jezelf om deze cursus te doen. Dit is omdat deze cursus jou de handvatten geeft om zelfverzekerd te kunnen handelen in een dringende situatie, mocht die zich voordoen.

Hieronder gaan wij in op een aantal facetten die belangrijk zijn in de cursus EHBO voor gastouders. De cursus wordt gegeven volgens de bekende ABCDE-methode, we zullen uitleggen waar deze precies voor staat. Daarnaast gaan we in op wat je moet doen als een kind of baby gereanimeerd moet worden, en waar je precies op kunt letten. Als laatst zullen we een aantal grote en kleine letsels bespreken.

1. Eerste hulp volgens de ABCDE-Methode


De EHBO voor gastouders cursus is opgebouwd uit de ABCDE-Methode. Dit is een methode waarin er in een situatie van een ongeluk gekeken wordt wat er als eerst behandeld moet worden. Hierbij wordt het principe van ‘treat first what kills first’ gehandhaafd. Dit betekent dat als er meerdere symptomen en indicaties tegelijkertijd ontstaan, deze training jou laat beseffen op het desbetreffende moment welke symptomen eerst behandeld moeten worden.

Dit besef is altijd met het slachtoffer in het achterhoofd. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat een van jouw gastkinderen zich heeft verslikt en daarnaast ook een wond heeft opgelopen. Dan is het noodzaak dat het kind eerst kan ademhalen. Dit is dan ook het eerste waar jij als gastouder een oplossing voor moet vinden. Daarna, als het kind weer bij bewustzijn is en kan ademhalen, dan kan de wond worden behandeld. De cursus loopt door allerlei scenario’s heen zodat jij op het moment dat het fout gaat, op een zelfverzekerde manier kunt handelen.2. Reanimeren met AED bij kinderen en baby's

Bij het reanimeren van anderen, vooral bij kinderen en baby’s, is het ongelofelijk belangrijk om rustig te blijven en zelfverzekerd te werk te kunnen gaan. Daarom is het van belang om een stappenplan in je hoofd te hebben mocht je in een situatie terechtkomen waarbij je iemand anders moet reanimeren.

Deze volgende zeven stappen kun je het beste in je achterhoofd houden:

  1. Check de veiligheid van jouw omgeving, kan je veilig te werk gaan?
  2. Controleer het bewustzijn van het kind
  3. Als het kind geen bewustzijn heeft, bel dan direct 112
  4. Controleer en beoordeel de ademhaling
  5. Bij geen (normale) ademhaling beadem je 5 keer 
  6. Als er geen teken van leven is, start dan met borst compressies (15 borst compressies, afgewisseld met 2 beademingen) 
  7. Gebruik een AED als deze aanwezig is

Voor een uitgebreider stappenplan kan je op deze link klikken. Wil je daarnaast meer weten over reanimatie van kinderen? Lees dan hier het indrukwekkende verhaal van Esther. Zij wist hoe ze moest reanimeren na het volgen van een Livis cursus. Ze kon hiermee gelukkig het leven van haar pasgeboren baby redden.

3. Behandelen van grotere en kleinere letsels

Bij kinderen kunnen er zich allerlei soorten grote en kleine letsels zich voordoen. De EHBO voor gastouders cursus gaat in op verschillende soorten letsels. Zo behandelen we letsels variërend van breuk tot bloedneus. We gaan bijvoorbeeld in op wat voor soorten botbreuken er bij kinderen zich kunnen voordoen.

Daarnaast gaan we ook in op grotere en kleinere letsels zoals; een val van een hoogte met meer dan de eigen lichaamslengte, wat te doen bij vergiftiging, koortsstuipen, een tand door de lip, voorwerpen in de neus en insectenbeten. Er is veel stof te behandelen maar het mooie van de EHBO voor gastouders cursus is dat we naar behoefte kunnen schakelen. We stemmen de cursus af op jouw ervaringsniveau. Hierop gebaseerd passen we de cursus aan, zodat jij de kennis tot je neemt die jou gaat helpen in een dringende situatie.

Wil jij een volledige en goede training krijgen voor EHBO als gastouder? Bij onze EHBO voor gastouders cursus komen alle benodigde onderwerpen naar voren! Je krijgt daarnaast ook een erkend Livis certificaat die geldig is als EHBO gastouder. Schrijf je vandaag nog in voor deze cursus.