Esther kon haar baby reanimeren en redde zo zijn leven

Categorie:
Reanimatie
Tags:
Baby Reanimatie EHBO
Leestijd: 4 min

Je moet er niet aan denken dat je kindje onverwacht een hartstilstand krijgt. De baby van Esther (33) was 8 weken oud toen het hem plots overkwam. Esther had een cursus EHBO bij Baby's en Kinderen gevolgd en kon haar baby reanimeren. Aan Livis vertelt zij haar indrukwekkende verhaal. 

Moederinstinct

Esther: "Noah is ons vijfde kindje, hij werd al bij dertig weken zwangerschap geboren en was dus prematuur. Noah heeft de eerste zeven weken van zijn leventje in het ziekenhuis doorgebracht, wat was ik blij toen de couveusetijd voorbij was en we Noah eindelijk mee naar huis mochten nemen. Een week later, Noah was toen acht weken oud en ik zou 38 weken zwanger zijn geweest, ging het echter al mis. Noah was niet lekker, hij leek verkouden en ademde heel snel. Bijzonder hoe je moederinstinct dan werkt, ik voelde al dat er iets aan de hand was. Mijn man en kinderen zijn naar opa en oma gegaan zodat Noah en ik konden uitrusten, we hadden een onrustige nacht achter de rug. We lagen samen op de bank toen Noah ineens slap werd en blauw kleurde. Ik wist meteen: dit is niet goed."

De zwaarste minuten uit mijn leven 

"Ik heb gelijk 112 gebeld en kon me het stappenplan voor een reanimatie gelukkig goed herinneren. Ik wist dat Noah op een harde ondergrond moest liggen, ik heb hem daarom op de tafel gelegd en ben begonnen met beademen en de hartmassage. De telefonist van 112 gaf me advies en na tweeënhalve minuut kwam er gelukkig een klein teken van leven. Ik ben doorgegaan met reanimeren tot Noah begon te huilen. Daarna ben ik nog even met Noah alleen geweest voordat er drie ambulances, een traumahelikopter en politie arriveerden."

Roes

"De ambulancebroeders namen Noah van mij over en toen pas had ik echt door wat er gebeurde. Je ziet je eigen kind liggen en denkt: wat heb ik gedaan? De zeven minuten leken wel zeven uur en ik heb de reanimatie echt op de automatische piloot gedaan, compleet afgesloten van de wereld om me heen. Ik heb de traumahelikopter niet eens horen landen voor ons huis, kun je nagaan. In het ziekenhuis werd me verteld dat ik gelukkig op tijd gestart ben met de reanimatie, anders waren de gevolgen niet te overzien. Noah heeft nog bijna twee weken in het ziekenhuis gelegen, het gaat nu gelukkig weer goed met hem."

Ik wist wat ik moest doen

"Toen ik zwanger was van ons vierde kindje besloot ik een cursus EHBO bij Livis te volgen, voor het geval dat, ik wist bijvoorbeeld niet wat ik zou moeten doen bij brandwonden en wilde wat basiskennis opdoen. Nooit gedacht dat ik mijn kennis op deze manier zou moeten toepassen. Tijdens de EHBO praktijksessie had ik reanimatie al op een pop geoefend, dat heeft me uiteindelijk veel houvast gegeven tijdens het reanimeren van Noah. Ik beveel echt iedere ouder een cursus EHBO aan. De theorie heb je zo doorlopen en in de praktijksessie oefen je alle handelingen. Het is zo belangrijk dat je weet wat je moet doen. Een kind reanimeren is mentaal heel zwaar, maar ik ben zo blij dat ik het verschil heb kunnen maken en dat Noah nog bij ons is."