Het coronavirus en de maatregelen die wij nemen

Momenteel krijgen we veel vragen van cursisten die binnenkort een praktijksessie hebben gepland over het al dan niet uitvoeren van beademingen op een reanimatiepop en het eventuele risico in verband met het Coronavirus. We vertellen je daarom hieronder graag wat de maatregelen van het RIVM en Livis zijn. Lees snel verder!

Maatregelen van het RIVM

Ten eerste is het belangrijk dat iedereen de maatregelen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in acht neemt. Het RIVM geeft aan dat Nederland goed voorbereid is op een uitbraak. Een maatregelenpakket ligt klaar. De belangrijkste maatregelen die je zelf kan nemen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen zijn:

· Regelmatig je handen wassen.
· Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
· Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze meteen weg.
· Geen handen schudden bij binnenkomst.

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

De maatregelen van Livis 

Voor onze praktijksessies nemen we de volgende maatregelen: 

· De longen van onze reanimatiepoppen worden na iedere sessie verwisseld. De meeste longen zijn daarnaast voorzien van een filter waardoor ingeademde lucht niet meer wordt teruggegeven.
· De gezichtshuid van de poppen worden na elke beademing gereinigd met alcohol.
· Cursisten met griepverschijnselen worden geadviseerd om op een ander moment aan de cursus deel te nemen. Je kunt de praktijksessie verzetten in je Livis-account.

Mocht je als cursist na bovenstaande maatregelen toch bezwaar hebben tegen het uitvoeren van beademingen in verband met besmettingsgevaar, dan mag je artikel 6b van de reanimatierichtlijn hanteren:

De cursist geeft geen beademingen, maar alleen ononderbroken borstcompressies met een frequentie van 100 tot 120 keer per minuut. Bij een dergelijke wijze van beademing kan de cursist nog steeds competent worden verklaard voor het onderdeel reanimatie, ondanks dat geen beademing wordt uitgevoerd.

Let op! Deze uitzondering is i.v.m. het coronavirus, de volgende keer is het wel weer een vast onderdeel van het reanimatie onderwijs.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice via telefoonnummer (010)4230600 of stuur een e-mail naar klantenservice@livis.nl. De klantenservice is op maandag en dinsdag bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur en op woensdag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur.