Gourmetten met kerst

Categorie:
Kerst
Tags:
Gourmetten Kerst
Leestijd: 3 min

Met kerst wordt het gourmetstel bij veel mensen van zolder getoverd. Eten met pannetjes op deze feestelijke dagen is ook gezellig, lekker en makkelijk voor grote groepen. Alleen dat er na zo’n avond iemand in het ziekenhuis kan belanden, daar sta je niet bij stil.

Wat kan er mis gaan?

Gourmetten is niet zonder gevaar. Er kan best wat misgaan. In een onoplettend moment kan je over de draad struikelen en je ernstig verwonden aan een gloeiend heet apparaat. Iemand kan brandwonden oplopen door de brander te vullen vlakbij het vuur. Of denk bijvoorbeeld aan een fondue- of gourmetstel die tijdens gebruik niet op een brandbaar onderblad staat. De tafel kan dan heel heet worden en er kan olie gemorst worden.

Au... en dan gaat het mis!

Je wilt iets aan de andere kant van de tafel pakken, maar je hand strijkt iets te vlak langs het gourmetstelsel. Je hebt een brandwond. Alleen wat is een brandwond precies?


Eerst een stukje over de huid

De huid bestaat uit drie verschillende laagjes; de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. Bij een verbranding maakt de hitte van het vuur deze laagjes kapot. Afhankelijk van de ernst van de brandwonden kan je beoordelen hoe erg de verbranding is.


Dan door naar de brandwond

Bij een eerstegraads verbranding is de opperhuid aangetast. Deze verbranding herken je aan pijn, een roze-rode huid en zwelling. Bij een tweedegraads verbranding is de lederhuid beschadigd. Deze verbranding herken je aan een rood, gezwollen en pijnlijke huid. Bij een derdegraads verbranding is het onderhuids bindweefsel aangetast. Deze brandwond herken je aan een witgele of bruinzwarte huid.

Onderschat een brandwond nooit

Om te bepalen wat de ernst is van de verbranding moet je letten op de plaats en de hoeveelheid huid die verbrand is. Hoe groter de wond en hoe meer brandwonden je hebt, hoe gevaarlijker de situatie is. Het slachtoffer kan direct afkoelen, vocht verliezen en er kan een shock of infectiegevaar optreden. Ook de plaats is van belang. Een brandwond op de hals is ernstiger dan een brandwond op het onderbeen.