Jouw kindje heeft zijn hand op een warme pan gelegd en huilt van de pijn. Weet jij wat je moet doen bij een brandwond? Hoe moet je een brandwond koelen en is het verstandig om kleding te verwijderen? Wanneer ga je naar de huisarts? Lees er meer over in deze blog!
Stappenplan bij brandwonden
Hieronder bespreken we het stappenplan bij brandwonden. Lees je mee?
1. Eerst water en de rest komt later
Zorg er altijd voor dat de brandwond gekoeld wordt. Koelen vermindert namelijk de pijn en haalt de hitte uit de brandwond. Het koelen van brandwonden is zinvol tot 3 uur na de verbranding. Je kunt zo de pijn verlichten. Is er geen kraanwater? Koel dan met water uit de vijver of sloot.
2. Koel alleen de wond
Het is belangrijk om alleen de wond te koelen en onderkoeling van het lichaam te voorkomen. Koel daarom ook alleen het hele lichaam onder de douche als er sprake is van brandwonden over het gehele lijf. Het slachtoffer verliest namelijk veel warmte onder koel water, dit kan voor onderkoeling zorgen.
3. Verwijder kleding
Het is belangrijk om bij een brandwond alle kleding te verwijderen rondom en over de wond. Denk hierbij ook aan een luier of aan sieraden. Door het verwijderen van sieraden voorkom je het afknellen van lichaamsdelen door zwelling. Je kunt ook de huid onder de sieraden beter koelen als de sieraden afgedaan zijn. Luiers houden hete vloeistoffen vast, waardoor het uitermate belangrijk is om deze gelijk te verwijderen van het lichaam van het kindje. Als er kleding vast gesmolten is aan de huid dan knip je de kleding rondom het vast gesmolten gedeelte weg.
4. Wanneer waarschuw je een arts?
Waarschuw altijd een arts bij blaren in het gezicht, op de handen, voeten, geslachtsdelen of rond een gewricht. Ook als er veel blaren zijn is het belangrijk om naar de dokter te gaan. Daarnaast moet je ook een arts bezoeken bij een aangetaste huid of als de verbranding is veroorzaakt door een elektrische of chemische verbranding.
5. Smeer niets op een brandwond
Smeersels, zalfjes, balsams, tandpasta of andere middelen maken de wond erger. Gebruik ook geen betadine of jodium. Door smeersels op de wond kan een arts de wond niet goed beoordelen en dus minder goed behandelen. Daarnaast is het schoonmaken van brandwonden met deze middelen ook erg pijnlijk.
6. Bedek de wond
Bedenk de wond met steriel verband, een schone theedoek of een laken. Je kan de wond ook afdekken met huishoudfolie. Dit is namelijk vaak beschikbaar, makkelijk te verwijderen van de wond en de wond is daarnaast ook zichtbaar door het folie heen. Als je een slachtoffer in een laken of isoleerdeken wikkelt, is het belangrijk om eerst de wond te bedekken met één van de bovengenoemde opties.
7. Geef het slachtoffer geen eten of drinken
Geef een slachtoffer bij een ernstige verbranding geen eten of drinken. Grote brandwonden kunnen namelijk shock veroorzaken. De shock ontstaat vaak pas enige uren na de verbranding. Je kunt hier meer over shock lezen.
8. Wanneer bel je 112?
Bel altijd 112 wanneer grote delen van de huid gedeeltelijk of volledig zijn verbrand en als het slachtoffer benauwd is. De centralist zal je verder helpen en zeggen wat jij het beste kunt doen om het slachtoffer te helpen. Twijfel je of je 112 moet bellen, neem dan het zekere voor het onzekere en bel altijd 112.
Elke minuut raakt er in Nederland iemand gewond. Weet jij wat je moet doen? Meer dan 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars vergoed een EHBO-cursus van Livis. Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.