Help, ik ben mijn kind kwijt!

Categorie:
Zomer
Tags:
Kinderen Tips
Leestijd: 3 min

De nachtmerrie van iedere ouder: je hebt je kind in de speeltuin heel even niet in het vizier en een minuut later lijkt je kindje verdwenen. Help, je kind is kwijt! Wat kun je in dit geval het beste doen en misschien nog wel belangrijker: wat kun je doen om te voorkomen dat je je kind kwijtraakt? Livis vertelt je er in dit artikel graag meer over, lees snel verder!

Wat kun je doen als je je kind kwijt bent?

# Allereerst: blijf rustig! Hoe lastig het misschien ook is, het is echt heel belangrijk om kalm te blijven. Zo houd je je hoofd helder, heb je een beter overzicht en kun je je verhaal beter overbrengen op anderen. 

# En dat is meteen het volgende wat je kunt doen: vertel anderen in je buurt dat je je kind kwijt bent en vraag om hulp. Beschrijf je kindje zo gedetailleerd mogelijk, noem de naam en leeftijd en vertel welke kleding hij of zij draagt. Ben je in een pretpark of dierentuin? Vraag dan een medewerker van het park om hulp.

# Het is logisch dat je meteen op zoek gaat. Zorg er echter ook voor dat er iemand achterblijft op de plek waar jij en je kind voor het laatst samen waren. Grote kans dat je kindje uit zichzelf weer naar deze plek terugkomt en dan is het fijn als er iemand is om je kind op te vangen. 

# En als je dan gaat zoeken, zoek dan op ooghoogte van je kind en bedenk welke plekken voor je kind logisch zouden zijn om naartoe te gaan. 

Hopelijk is je kind snel weer terecht! Jullie zullen beiden erg geschrokken zijn, maar probeer desondanks om niet te boos te worden. Ook voor je kindje was dit avontuur vast vervelend en tegelijkertijd een grote les.

5 tips om samen veilig op stap te gaan

Tip 1: opletten

De belangrijkste tip die we je kunnen geven: let goed op je kind! Het is heel verleidelijk om even iets anders te doen of om het laatste nieuws op je telefoon te checken, maar die ene minuut kan al genoeg zijn om je kindje uit het oog te verliezen. 

Tip 2: maak afspraken met elkaar

Als je met je kindje op pad gaat, maak dan ook duidelijke afspraken met elkaar en bepaal een makkelijk herkenningspunt waar jullie elkaar weer kunnen vinden. 

Tip 3: trek je kindje opvallende kleding aan

In een dierentuin of pretpark ben je één van de velen. Zorg daarom dat je kindje opvalt en trek hem of haar bijvoorbeeld een t-shirt of jas in een opvallende kleur aan. Onthoud ook goed wat je kindje precies draagt, zodat je dit nauwkeurig kunt omschrijven als het nodig is. 

Tip 4: laat je kind een armbandje met telefoonnummer dragen

Wist je dat er armbandjes voor kinderen te koop zijn waar je een naam en telefoonnummer op kunt schrijven? Deze bandjes zijn vaak heel voordelig en als je kindje gevonden wordt, kun jij snel op de hoogte worden gebracht.  

Tip 5: laat je kind jouw telefoonnummer uit het hoofd leren

Is je kindje in staat om jouw telefoonnummer te onthouden? Laat hem of haar jouw nummer dan zeker uit het hoofd leren! Ook niet onbelangrijk: zorg dat je kindje zijn of haar naam en adres uit het hoofd kent. 

Wil je weten hoe je eerste hulp aan baby's en kinderen moet verlenen? Volg dan onze cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen en leer bijvoorbeeld wat je moet doen bij verdrinking, verslikking, stikken en koortsstuipen.