Hoe kun je een zonnesteek voorkomen?

Categorie:
Zon
Tags:
zonnesteek Tips Zomer
Leestijd: 2 min

Een zonnesteek oplopen is heel vervelend, zeker wanneer je op vakantie bent en je juist lekker wilt genieten. Een zonnesteek kan namelijk niet alleen hoofdpijn tot gevolg hebben, je kunt ook last krijgen van duizeligheid, misselijkheid, braken en zelfs flauwte. Daarom speciaal van Livis voor jou: vijf tips om een zonnesteek te voorkomen.

Een zonnesteek voorkomen: zo doe je dat!

Tip 1: drink voldoende water

Als het warm is transpireer je veel en daarom is het heel belangrijk om voldoende te drinken. Probeer om per dag minimaal twee liter water te drinken of kies voor een sportdrankje of bouillon om je zoutreserves wat aan te vullen. Alcohol kun je op warme dagen beter laten staan. 

Tip 2: de zon vermijden op het warmste moment van de dag

Misschien een open deur maar daarom niet minder belangrijk: zoek op de warmste momenten van de dag (tussen 12.00 en 15.00 uur) een lekker verkoelend plekje in de schaduw op.

Tip 3: draag een zonnehoedje en lichte kleding 

Een warme dag voor de boeg? Pas hier dan ook je kleding op aan en kies voor witte, lichte kleding en bescherm je hoofd met een zonnehoedje of een pet.  

Tip 4: voorkom teveel inspanning

Op een warme dag kun je teveel inspanning beter voorkomen. Wil je toch sporten? Doe dit dan op een sportschool waar airconditioning is of ga ’s ochtends vroeg buiten sporten als de temperatuur nog niet heel hoog is. 

Tip 5: wen aan de hitte 

 Als je op vakantie gaat naar een warm land, wil je misschien wel zo snel en zo lang mogelijk in de zon liggen. Pas hier echter mee op en laat je lichaam eerst aan de hogere temperaturen wennen. 

Wil je nog meer weten over de zonnesteek? Lees dan ook ons artikel ‘Eerste hulp bij zonnesteek’ waarin we je van alles vertellen over de symptomen van een zonnesteek en wat je kunt doen als iemand een zonnesteek heeft opgelopen.