Wat te doen bij oververhitting?

Categorie:
Zomer Zon EHBO
Tags:
Oververhitting tips
Leestijd: 3 min

Het is een erg warme dag en jij bent lekker gaan sporten of misschien ben je wel in de zon gaan liggen en in slaap gevallen. Het kan zijn dat jij een dekentje hebt gelegd over de buggy van jouw kind tegen de schaduw, maar wist je dat het onder dit dekentje al snel veel te warm kan worden? Het oververhit raken kan zomaar gebeuren. Wat kun je het beste doen als je oververhit bent? Ook leggen we uit wat een hitteberoerte is. Dit komt gelukkig minder vaak voor, maar als dit wel zo is, is adequaat handelen van levensbelang. Laten we er naar kijken!

Welke symptomen horen er bij oververhit zijn?

Als je oververhit bent dan zul je merken dat je je gauw vermoeid voelt. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en neiging tot flauwvallen kunnen hier ook bijhoren. Daarnaast kan het zijn dat je spierkrampen ervaart in de armen en benen. Als je oververhit bent zal je ook meer gaan transpireren. Maar pas op: het moment dat de transpiratie afneemt kan het zomaar zijn dat je een hitteberoerte hebt. Lees meer over de hitteberoerte hieronder.

Welke stappen moet je ondernemen bij een oververhitting?

  1. Laat het slachtoffer onbedekt in de schaduw of op een koele plaats liggen en verwijder verhittende kleding
  2. Laat het slachtoffer goed drinken en/of iets zouts eten of drinken. Dit kan bijvoorbeeld zoute koekjes of bouillon, sportdrank of ORS zijn.
  3. Laat het slachtoffer niet eten of drinken als hij of zij niet meer bewust is
  4. Neem regelmatig de temperatuur op om te controleren of deze niet te ver oploopt
  5. In tegenstelling tot koorts heeft oververhitting een uitwendige oorzaak. Een koortswerend middel helpt dus niet!
  6. Bel of laat 112 bellen als de toestand van het slachtoffer niet snel verbetert

Hitte beroerte: wat is dat eigenlijk?

Een hitteberoerte ontstaat als gevolg van oververhitting door langdurige blootstelling aan hitte terwijl het lichaam daar onvoldoende op is aangepast. Een hitteberoerte komt het vaakst voor in een warme periode of tijdens een hittegolf.  In alle gevallen geldt dat door een hoge luchtvochtigheid het lichaam onvoldoende in staat is om via zweet de warmte kwijt te raken. Patiënten zijn vaak jonge kinderen en ouderen die onvoldoende water hebben gedronken. Maar ook fitte, jonge marathonlopers kunnen door de combinatie van  langdurige hitte en het leveren van een grote fysieke inspanning oververhit raken of zelfs een hitteberoerte krijgen. Adequaat handelen tijdens een hitteberoerte kan van levensbelang zijn. Het is namelijk niet ongevaarlijk.

Wat zijn de symptomen bij een hitteberoerte?

Wanneer een slachtoffer bij oververhitting suf wordt of duidelijk tekenen vertoont van bewustzijnsstoornissen of bewusteloos raakt, is er sprake van een ernstige oververhitting, wat een hitteberoerte wordt genoemd. Daarnaast zijn tekenen van een hitteberoerte een rode, warme en droge huid en een lichaamstemperatuur van boven de 40 graden in combinatie met neurologische verschijnselen zoals onrust, verwardheid en bewustzijnsverlaging. Vaak zweten mensen met een hitteberoerte juist niet.

Wat moet je doen bij een hitteberoerte?

  1. Bel zo snel mogelijk  1-1-2
  2. Start gelijk met het koelen van het slachtoffer. De enige reden om het koelen kortdurend uit te stellen is als het reanimeren van het slachtoffer nodig blijkt te zijn. Het koelen is erg belangrijk omdat je dan schade aan de organen voorkomt. Koel het slachtoffer door coldpacks in de oksels en de liezen te leggen en het slachtoffer te bedekken met handdoeken of lakens gedrenkt in ijskoud water.
  3. Gebruik nooit een zilver-gouden isolatie deken (reddingsdeken), dit leidt namelijk tot verdere opwarming van het lichaam van het slachtoffer. Wel kan een deken gebruikt worden om een scherm te maken om schaduw te creëren.
  4. Indien er stoornissen in de vitale functies optreden dienen deze conform de gangbare protocollen behandeld te worden, lees er hier meer over.
  5. Tijdens de behandeling van een hitteberoerte heeft het toedienen van paracetamol geen zin. Geef daarnaast ook geen eten of drinken aan het slachtoffer, hij of zij gaat hier niet van opknappen.

Raadpleeg alsnog 112 als:

  • De lichaamstemperatuur oploopt
  • Het slachtoffer een verminderd bewustzijn heeft of buiten bewustzijn raakt

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Check hier jouw voordeel.