Wat zijn de drie vitale functies van het lichaam?

Categorie:
Hart EHBO
Tags:
Hart EHBO
Leestijd: 3 min

Het lichaam heeft veel verschillende functies. Zo moet het lichaam de temperatuur reguleren, aangeven wanneer je honger krijgt en registreren wanneer je pijn ervaart, zodat je actie kunt ondernemen wanneer dat nodig is. Al deze functies zijn belangrijk voor het goed functioneren van jouw lichaam. Er zijn drie functies in het bijzonder die uiterst belangrijk zijn, namelijk de vitale functies. Laten we er naar kijken!

Vitale functie 1: het bewustzijn

Het bewustzijn van een slachtoffer kan op verschillende manieren wegvallen. Kijk altijd eerst of het slachtoffer kan praten of bewegen, dit betekent namelijk dat de persoon in kwestie bij kennis is. Mocht het zijn dat het slachtoffer niet meer bij bewustzijn is, dan is het altijd belangrijk om een ‘controle bewusteloosheid’ test te doen. Tijdens deze test ga jij op je knieën naast het slachtoffer zitten en schud jij zijn of haar schouders terwijl je vraagt of diegene kan reageren. Is dit het geval, dan is het slachtoffer bij bewustzijn. Is dit niet zo? Dan is het slachtoffer bewusteloos.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor iemand zijn bewustzijn heeft verloren, in onze cursussen leer jij hier alles over. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand een zuurstoftekort heeft omdat de longen worden belemmerd. Daarnaast kan het ook voorkomen dat het bloed niet meer goed circuleert. Je leert in onze EHBO-cursussen alles over de vitale functies en de vitale organen.

Vitale functie 2: de ademhaling

Nadat je het bewustzijn van een slachtoffer hebt gecontroleerd kijk je naar de ademhaling. Mocht de persoon in kwestie bewusteloos zijn dan is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat diegene nog wel kan ademen. Om de ademhaling veilig te stellen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de luchtweg vrij is en ook blijft. Je leert precies hoe je dit moet doen in onze EHBO-trainingen.

Daarnaast kan het zijn dat iemand die bewusteloos is, wel een ademhaling heeft, dan zal deze persoon op de zij gelegd moeten worden in de stabiele zijligging. Dit is omdat de tong van het slachtoffer naar achter kan glijden en ervoor kan zorgen dat hij of zij stikt. Daarnaast kan speeksel of eventueel braaksel voor hetzelfde effect zorgen. Mocht het slachtoffer geen ademhaling hebben, dan zal je moeten overgaan op reanimeren. Ook hier leer jij meer over in onze EHBO-cursussen.




Vitale functie 3: de bloedsomloop

Als er te weinig vocht en bloed door het lichaam circuleert dan kan er ‘shock’ ontstaan. Dit fenomeen moet je niet verwarren met het ‘geschrokken’ zijn van iets, want dat is namelijk iets anders. Shock betekent dat de vitale organen niet van zuurstof kunnen worden voorzien. Je kunt in ‘shock’ raken door bijvoorbeeld het meemaken van een heftige bloeding, heel hard gevallen zijn of uitgedroogd zijn door hele hoge koorts.

Shock is niet altijd goed te herkennen, wel zul je vaak zien dat een slachtoffer angstig en onrustig is. Het slachtoffer kan ook erg koud worden, heel veel dorst krijgen of een bleke kleur hebben. Het kan echt gevaarlijk zijn als je er niet snel bij bent op het moment dat iemand in ‘shock’ is, dit omdat de vitale organen (hart, longen en hersenen) op een gegeven moment ook niet meer van bloed worden voorzien waardoor het slachtoffer kan komen te overlijden. Bij (een vermoeden van) shock is het altijd belangrijk om gelijk 112 te bellen.

Hoe kijken we naar de vitale functies in EHBO?

In de EHBO wordt er altijd eerst gekeken naar het functioneren van de vitale functies, deze hebben we namelijk nodig om te kunnen overleven. Onder andere de cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen is gefocust op de ABCDE-methode waarbij er gekeken wordt naar hoe jij als hulpverlener zelfverzekerd handelt en inziet waar er eerst aandacht aan moet worden besteed in een noodsituatie.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Check hier jouw voordeel.