Gestructureerde aanpak, dankzij de ABCDE-methode!

Categorie:
EHBO
Tags:
EHBO BHV
Leestijd: 3 min

Wat doe je als je kind per ongelijk in zijn vinger snijdt, zich brand aan iets, of niet meer goed kan ademhalen? Bel je dan naar de huisarts of bel je dan naar 112? Hoe kan je ontdekken wat de meest gestructureerde aanpak is in geval van nood? Hoe leer jij zelfverzekerd eerste hulp te verlenen? In onze gloednieuwe cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen leren wij jou bovenstaande en meer. Hieronder gaan we in op de ABCDE-Methode die we gebruiken in deze nieuwe cursus.

Wanneer kan je de ABCDE-Methode toepassen?

Stel dat jouw kind van de trap is gevallen en beneden aan de trap ligt met een gebroken been. Dan ben je al snel geneigd om gelijk te kijken hoe dat gebroken been behandeld kan worden. Maar misschien heeft de aanleiding van de val wel een hele andere oorzaak. Bij de ABCDE-methode leren wij cursisten van top tot teen te kijken naar wat er precies aan de hand kan zijn. Deze methode wordt  al gebruikt door hulpdiensten, zoals de brandweer en de ambulance, en leert je volgens een gestructureerde aanpak om zelfverzekerd te handelen bij ongevallen en noodsituaties. Maar waar staat ABCDE volgens deze methode eigenlijk voor?

A staat voor Airway

De onderwerpen in onderdeel A, wat staat voor Airway, leren jou alles over de luchtweg en de nekwervelkolom van een patiënt. Je wilt ervoor zorgen dat de patiënt nog vrijuit kan ademen en dat er bijvoorbeeld niets in zijn/haar keel verstopt zit. Hierin is het belangrijk om te leren hoe je de luchtweg vrij moet maken. Daarnaast leer je onderzoeken of iemand nekletsel heeft en of je de patiënt bijvoorbeeld zuurstof moet geven.

B staat voor Breathing

De onderwerpen in onderdeel B, wat staat voor Breathing, leren jou alles over de ademhaling. Het principe ‘look, listen, feel’ wordt hier toegepast, waarbij je leert te zien, luisteren en voelen wat er mis kan zijn met iemands ademhaling. Is er geen spontane ademhaling? Dan moet je altijd hulp inschakelen. Je leert hier onder andere ook wat je moet doen bij een benauwde patiënt. 

C staat voor Circulation

De onderwerpen in onderdeel C, wat staat voor Circulation, leert je herkennen of de bloedsomloop nog goed is. Je leert over bloedingen en hoe je deze kunt herkennen. Daarnaast gaan we ook in op het fenomeen ‘shock’, waarbij iemand een tekort aan rond pompend bloed heeft.

D staat voor Disability

De onderwerpen die we behandelen in onderdeel D, wat staat voor Disability, hebben te maken met neurologische functies en het bewustzijn. Hierbij gaan we in op hoe je stoornissen in het bewustzijn kunt herkennen en behandelen. Stoornissen van het bewustzijn kunnen bijvoorbeeld onder andere flauwte, vergiftigingen, epilepsie en invloed van drank/drugs zijn. Daarnaast gaan we ook in op hoe je het bewustzijn kunt controleren.

E staat voor Exposure

Bij het onderdeel E, wat staat voor Exposure, kijken we naar de omgeving van een patiënt. Hierbij kan je bijvoorbeeld kijken naar de lichaamstemperatuur en eventuele tekenen van onderkoeling. Als de letters A tot en met D stabiel zijn dan wordt er bij E (Exposure) een top-tot-teen onderzoek verricht. Dit houdt in dat er wordt gekeken naar alle andere ‘niet direct levensbedreigende’ letsels die oorzaak kunnen zijn voor wat er op dat moment gaande is met de patiënt. Deze informatie kan ook zeker van belang zijn bij de behandeling van de patiënt.

ABCDE-Methode bij Livis

Bij Livis gebruiken we de ABCDE-Methode in verschillende cursussen, waaronder de EHBO cursus bij Baby’s en Kinderen. Wat deze cursus zo uniek maakt is dat we het onderwijs van deze cursus in een andere jasje hebben gestoken dan voorheen. We hebben een vernieuwende cursus gemaakt waarbij we de cursisten een lesprogramma geven gebaseerd op de competenties die zij zich nog niet eigen hebben gemaakt. Zo werken we met realistische en interactieve scenario’s waarbij de cursisten actief meedoen en op deze manier snel de stof eigen kunnen maken.


Daarnaast krijg je van ons een eigen erkend Livis certificaat, dat geschikt is voor alle professionals in de zorg die aan de wet IKK moeten voldoen. We hebben deze cursus zelf gemaakt omdat we vonden dat er wat te winnen viel in de lesstof van dit soort cursussen. Hier krijgen we gelukkig erg veel goede feedback op. Zoals Aukje, een ex-cursist zegt: ‘Goede cursus met een duidelijke uitleg. En de praktijkcursus is goed. Ze zetten je aan tot nadenken en daardoor tot goed handelen in lastige situaties’’.

Wil je ook graag leren om de ABCDE-Methode te kunnen toepassen? Wij bieden deze methode aan in de EHBO voor Baby’s en Kinderen cursus en de BHV-Kinderopvang & EHBO bij Baby’s en Kinderen cursus aan. Meld je vandaag nog aan!