Hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Categorie:
EHBO
Tags:
Tips Stabiele zijligging
Leestijd: 3 min

Een stabiele zijligging kan van levensbelang zijn wanneer een slachtoffer bewusteloos raakt. Je hebt er vast al eens eerder over gehoord, maar weet je ook wat je moet doen in geval van nood? Wij leggen je uit wat een stabiele zijligging is en hoe je in 5 stappen het best kunt handelen. Lees snel verder!

Wat is een stabiele zijligging?

Een stabiele zijligging is een eerste hulp techniek die je toepast wanneer iemand buiten bewustzijn is geraakt, maar nog wel een ademhaling heeft. Er is namelijk altijd het gevaar dat de tong verslapt en dat als gevolg van de verslapping de spieren in de keelholte zakken en de luchtwegen blokkeren. Ook kan het slachtoffer stikken in braaksel, bloed of vocht in de mond. Door iemand stabiel op zijn of haar zij te leggen, kun je dit voorkomen.

Hoe pas je stabiele zijligging toe? 

  1. Kniel neer naast het slachtoffer (aan de kant van het gezicht) en strek de benen. 
  2. Pak de dichtstbijzijnde arm van het slachtoffer en leg deze in een rechte hoek met het lichaam. Zorg dat de handpalm van de hand op de grond naar boven wijst. 
  3. Doe een eventuele bril af en leg hem in de hand van het slachtoffer.
  4. Buig de andere arm over de borst en leg deze met de handrug tegen de wang van het slachtoffer. Houd deze hand vast.
  5. Je hebt de andere hand vrij om de knie van het verst liggende been te buigen, terwijl de voet op de grond blijft. Trek het gebogen been naar je toe, terwijl je de hand van het slachtoffer tegen zijn wang houdt. De heup en de knie van het bovenste been moeten in een rechte hoek liggen. Zorg dat de elleboog de grond raakt. De elleboog ligt dan voor de dwarsgeplaatste arm van het slachtoffer.
  6. Houd de luchtweg vrij en blijf de ademhaling continu controleren. Controleer continu de ademhaling door te kijken, te luisteren en te voelen. Als je je vingers gespreid op iemands borst en rug legt, kun je de ademhaling goed voelen. Controleer 10 seconden lang.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Check hier jouw voordeel.